Руснаците харчат $1 млрд. годишно за домашни любимци

Едва 25% от населението е доволно от доходите си

Топ
00:06 - 24 Ноември 2021
1790
Руснаците харчат $1 млрд. годишно за домашни любимци

1 млрд. долара – на толкова възлизат годишните разходи на жителите на Русия за домашни животни. Това показва публикуваната във вторник статистика. Общото количество на кучетата и котките в страната надхвърля 70 млн., съобщиха от Росселхознадзор. По-рано стана ясно, че едва 25% от запитаните руснаци са отговорили, че доходите им превишават необходимия социален минимум за преживяване.

Най-тревожна е тенденцията в малките градове и селата – там едва 15 на сто са доволни от семейния си бюджет. В големите населени места този процент е 28. Като необходим минимум респондентите са посочили сумата от 24 600 рубли или около 270 евро. Преди това при друго представително проучване стана ясно, че всеки трети руснак не се интересува от политическите процеси в страната. Точният им процент е 27, като това е най-високият показател от 1990 г. досега. Данните отново са от допитване на „Левада-център“. Еднакво равнодушни са представителите на всички възрастови групи. Почти половината от запитаните са заявили, че внимателно следят политиката в страната, но нямат намерение да участват активно в нея. Едва 3 на сто участват в политическия живот.

          В „голяма“ и „много голяма“ степен от политика се вълнуват едва 10% от младежите на възраст между 18 и 24 години. При възрастните този процент е 14. По данни на проучването, 24 на сто от анкетираните смятат, че могат да влияят на решенията, вземани от властта на страната. 74% са на противоположното мнение. В отговор на въпроса за отношението между държавата и населението 68% са отговорили, че държавата е длъжна да обезпечи достоен живот на гражданите.