Руснаците пият по-малко, живеят повече

Здраве
15:16 - 01 Октомври 2019
2075
Руснаците пият по-малко, живеят повече

Консумацията на алкохол в Русия - страна с репутацията на голям любител на водката, е спаднала с 43 процента в периода между 2003 и 2016 г., съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

"Руската федерация дълго време беше считана за една от страните в света, в които се пие най-много", пишат авторите на доклада, припомняйки, че алкохолът е допринесъл съществено за увеличаването на смъртните случаи през 90-те години на миналия век и демографската криза след падането на СССР.

"В последните години обаче се наблюдава обратна тенденция", отбелязват от СЗО.

Авторите на доклада свързват спада в потреблението на алкохол с увеличаването на средната продължителност на живота, която през 2018 г. достигна рекордно ниво - 78 години за жените и 68 години за мъжете. За сравнение - в началото на 90-те години на миналия век средната продължителност на живота на мъжете е едва 57 години.

Последният съветски лидер Михаил Горбачов се опита да ограничи консумацията, повеждайки кампания срещу алкохолизма в средата на 80-те години на миналия век. След падането на СССР през 1991 г. обаче употребата на алкохол се увеличи експлозивно и не спря да нараства до началото на новия век.

Според авторите на доклада спадът в консумацията на алкохол се дължи и на взетите комплексни мерки, сред които ограничения в продажбите и забрана за реклама, и на кампаниите за насърчаване на здравословен начин на живот.

В предишни доклади на СЗО се посочва, че руснаците вече пият по-малко в сравнение с французите и германците, отбелязва Франс прес.