Руснакът, осъден на 2 години за антивоенна рисунка на дъщеря му, е избягал

Актуални новини
10:17 - 30 Март 2023
2191
Руснакът, осъден на 2 години за антивоенна рисунка на дъщеря му, е избягал

Руснак, който беше осъден във вторник в родината си на 2 години в наказателна колония за дискредитиране на въоръжените сили на страната, е избягал.

Алексей Москальов бил разделен с дъщеря си Мария, откакто бил поставен под домашен арест в началото на този месец, а тя била преместена в дом за сираци, в родния им град Ефремов, на около 300 километра южно от столицата Москва.

Случаят предизвика възмущението на руските правозащитници и провокира кампания в интернет за събиране на самотния баща с детето му.

Москальов, на 54 години, беше осъден за собствени публикации в интернет за войната в Украйна. Разследването срещу него обаче започнало, след като през април миналата година 13-годишната Мария, наричана на галено Маша, нарисувала картинка, изобразяваща как руски ракети падат върху украинска майка и дете - нещо, което накарало директора на училището да извика полиция.

Руската полиция прегледала публикациите на Москальов в социалните мрежи и първоначално го глобила с 35 000 рубли (460 долара) за критични коментари за армията. През декември разследващите завели друго дело срещу мъжа по подозрение в дискредитиране на руските въоръжени сили, което отново се основавало върху негова публикация в социалните мрежи от юни.

Забранената в Русия правозащитна организация "Мемориал" каза след оповестяването на присъдата, че смята Москальов за политически затворник.

След като присъдата беше постановена, обаче се оказало, че мъжът е избягал. Сега той е в неизвестност.

Европейската комисия разкритикува остро процеса в Русия срещу Москальов.

Очаква се другата седмица съдът в Ефремов да разгледа иск на властите за ограничаване на родителските права на бащата, който отглежда сам дъщеря си от около 10 години.