Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната

Експертите оценяват настоящата ситуация значително по-негативно в сравнение с предходния месец

Новини
12:52 - 12 Юли 2022
2678
Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се влошиха изненадващо рязко през юни с оглед на растящите големи опасения относно енергийните доставки, очакваното по-късно този месец вдигане на лихвите от ЕЦБ и допълнителни противоепидемични ограничения в Китай.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се срина през юли с цели 25,8 пункта до -53,8 пункта, достигайки най-ниско ниво от декември 2011 г. и значително под осредните прогнози за ниво на индекса от -38,3 пункта.

Оценката за текущата икономическа ситуация в Германия също се влоши рязко, като съответният Zew индекс панда през юли с 18,2 пункта до -45,8 пункта, докато очакванията бяха за индекса на ниво от -34,5 пункта.

По този начин както оценката за икономическата ситуация, така и очакванията за следващите шест месеца са вече под техните стойности, регистрирани през март 2020 г., когато беше началото на коронавирусната пандемия.

"Настоящите големи опасения относно енергийните доставки в Германия, обявеното от ЕЦБ предстоящо увеличение на лихвените проценти и допълнителни ограничения, свързани с Covid пандемията в Китай, доведоха до значително влошаване на икономическите перспективи", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах и добави:

"Експертите оценяват настоящата икономическа ситуация значително по-негативно в сравнение с предходния месец и допълнително понижиха и без това неблагоприятната си прогноза за следващите шест месеца.

Очакванията за енергоемките и експортно ориентираните сектори на икономиката спаднаха особено рязко, като същевременно и частното потребление се оценява като значително по-слабо".

Проучването на института ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона също се сринаха рязко - с цели 23,1 пункта - до -51,1 пункта през юли, достигайки най-ниски ниво от декември 2011 г., докато показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната спадна с 18 пункта до -44,4 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната пък нарасна през юли с 6,8 пункта до -25,6 пункта.