С ПАГОНИ ПОД РАСОТО: Руският патриарх Кирил бил ухо на КГБ в Швейцария

Агент Михайлов трябвало да раздухва настроения срещу НАТО

Русия
18:00 - 05 Октомври 2023
3813
С ПАГОНИ ПОД РАСОТО: Руският патриарх Кирил бил ухо на КГБ в Швейцария

Руският патриарх Кирил, който е важна опора на президента на Русия в неговата война срещу Украйна, също като Владимир Путин е бил агент на КГБ. През 70-те години сегашният глава на Руската православна църва е работил в Швейцария за съветското разузнаване. Така под расото си е имал пагони, подобно на изгонения от България заради шпионаж архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руската църква "Николай Мирликийски" в София.

Според швейцарските всекидневници "Матен диманш" и "Зонтагсцайтунг" досието на федералната полиция за днешния духовен водач на Руската православна църква (РПЦ) потвърждава, че "монсеньор Кирил", както е назован той в документа, "принадлежи към КГБ", основната разузнавателна служба на СССР. Двете медии са се запознали с досието в швейцарските федерални архиви.

В началото на 70-те патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, живеел в Женева, където официално представлявал Московската патриаршия пред Световния (икуменически) съвет на църквите. На Кирил, чието светско име е Владимир Гундяев, тогава с оперативен псевдоним Михайлов, било възложено освен това да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те.

Така, докато произнася на глас божията молитва "Отче наш", на ум вероятно агент Михайлов пък си спомня думите на основателя на съветските тайни служби ЧК Феликс Джержински, че чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце.

Патриарх Кирил и президентът Путин - братя по пагони

Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР, напомнят вестниците и изтъкват, че РПЦ "отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева".

В КГБ са дали поръчение на бъдещия руски патриарх да шпионира Световния съвет на църквите и да раздухва настроения срещу НАТО. Той събира сведения за другите членове на ССЦ и се опитва да въздейства по благоприятен начин върху отношението на САЩ и на НАТО към СССР. В полицейското досие се казва, че Гундяев е бил обект на определени „мероприятия“, но не се уточнява какви.

Швейцарски медии посочват също, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил "най-малко 43 пъти", например да кара ски и дори си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г. "Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата дейност постоянно са връщали Кирил (. . .) в Алпите или на брега на (езерото) Леман", се казва в материала.

В материал по темата "Дойче веле" посочва, че отдавна се говори, че Гундяев е бил вербуван от КГБ още като 18-годишен. Косвено доказателство предоставя шеметната му кариера в църковната йерархия: той става дякон на 23 години, а митрополит само на 29, макар че и за двете позиции църковният канон изисква по-висока възраст. Медиите припомнят, че по време на Студената война Кирил пътува много (България е една от дестинациите му), а в Съветския съюз подобни пътешествия са възможни само с подкрепата на всесилния КГБ.

Същото с още по-голяма сила важи за издигането му в йерархията: без одобрение от КГБ никой не може да стане митрополит в РПЦ, посочва "Дойче веле". Специалисти твърдят пред медиите, че Гундяев винаги е умеел да "осребрява" позицията си, използвайки както отделните хора, така и институциите като най-обикновени инструменти. 

76-годишният Кирил често обсипва с комплименти президента Владимир Путин: "Той е истински християнин, но не, за да го обичат хората или да гласуват за него, той е истински православен. Невинаги нашите царе са били толкова православни, колкото е нашият сегашен президент".

През 2012 г. руският патриарх бе обвинен от медии в носенето на часовник Breguet, чиято стойност е над 30 000 долара. В интервю с прокремълския журналист и пропагандатор Владимир Соловьов Кирил потвърждава, че притежава такъв часовник, един от многото подаръци, които е получавал, но никога не го е носил. 

Във връзка с направена снимка от литургия Кирил заявява, че е манипулация и снимката е всъщност колаж. Твърденията му предизвикват интернет блогър, който намира и публикува десетки снимки на патриарх Кирил, на които носи луксозни часовници.

Появява се и снимка на официалния уеб сайт на Руската патриаршия, на която патриархът също носи скъп часовник. В опит за прикриване на скандала снимката е премахната и заменена с нова, на която часовникът е изтрит чрез Photoshop, но отражението от часовника на масата е пропуснато. Църквата заявява, че грешката е на 24-годишна служителка, която ще бъде „жестоко наказана“.

Патриарх Кирил е известен с луксозния си начин на живот, като негови лични собствености според руските медии са дворец в Геленджик, вила в Швейцария, яхта и шикозен апартамент в близост до Кремъл.