Събориха Бетонния мост в Пловдив

На съоражението не достигаха едва 40 сантиметр, за да отговори на жп изискванията

Новини
13:59 - 29 Юни 2024
14358
Събориха Бетонния мост в Пловдив

Исторически дни за Пловдив - Бетонния мост, свързващ около век северната и южната част на града над жп линията, придобил сегашния си вид преди 43 години, бе съборен за часове.

След половин година той трябва да се превърне в съоръжение, под което се развива модерен влаков транспорт, включително високоскоростен, на който пречеше поради недостатъчна височина. Въпреки че стартът бе обявен за тази сутрин, багери "подкараха" моста още вчера следобед. Предвиждаше се след работа и по тъмно грубите дейности по събарянето да приключат за три денонощия.

Мостът не бе съборен с взривове - само къртачи, багери, шум и невъобразим прах. Очакват се близо 800 000 куб. м. отпадъци. Куриозното е, че на моста не достигаха едва 40 сантиметра да отговори на жп изискванията. След реконструкцията ще бъде повдигнат с около метър и половина. Проектът е на НКЖИ. Водещ изпълнител - "Трейс груп".

Всичко това изправи Пловдив на нокти не само поради факта, че тече мащабна дейност в центъра на старо съоръжение. Но и защото са възможни невъобразими транспортни проблеми - "тапи" вече се образуваха през последните две седмици, докато течеше подготовката. Като компенсация бе отворено "Кукленско шосе", но с края на отпускарското лято се очаква да се стъжни живота на половината град.

Съобразно българския опит, а и поради обективната нужда от реконструкция на подстъпите, афишираният 6-месечен срок най-вероятно ще претърпи значително удължаване. Именно поради очакваните перипетии, реконструкцията се отлагаше с години, превърна се в политическа дъвка, дори и в момента се чуват мнения, че строеж наново не бива да има. По едно време съществуваше идея дейностите по моста да са в пакет с пробива под Централна гара - не стана, а и самият пробив, който би минизирал щетите от сегашното затваряне, е далеч от финала. Като цяло липсват алтернативни трасета.

Накратко - Пловдив стартира отдавна наложителна дейност по съоръжение, свързано с най-новата история на града. Но се действа малко на сляпо, без нужната подготовка да не се създават главоболия на жителите.