Съдът на ЕС ограничава правата на "Газпром"

Правото на руския холдинг да използва 50% от транзитните мощности остава в сила

Свят
15:00 - 10 Септември 2019
1844
Съдът на ЕС ограничава правата на "Газпром"

Съдът на ЕС застава на страната на Варшава в спора с Газпром за тръбата Opal, съобщава полското министерство на енергетиката в Туитър, цитирано от "Риа Новости".

"Съдът отмени решението на ЕК, което даде на руския концерн правото да използва газопровода до 100%", се казва в доклада. Според съда, предишното решение нарушава принципа на енергийна солидарност.

Ръководителят на полското министерство на енергетиката Кшиштоф Чужевски коментира, че новото решение "прекратява монопола на Газпром в Европа" и "е от голямо значение за перспективата за наближаващия край на договора за транзита на руски газ през Украйна."

"Като се има предвид ограничената възможност за използване на газопровода Опал, Газпром ще бъде принуден да намали използването на "Северен поток", което вероятно няма да му позволи напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна", обяснява той.

Полската държавна компания PGNIG от своя страна заявява, че новите условия ще помогнат за увеличаване на транзита на газ през Украйна с поне 12,5 милиарда кубически метра годишно.

Поради регулаторните ограничения Opal, който получава газ от "Северен поток" в Германия, отдавна не е напълно зареден. През октомври 2016 г. ЕК одобри разширяването на достъпа на "Газпром" до тръбата.

Изключителното право на руския холдинг да използва 50% от транзитните мощности на Opal (12,8 милиарда кубически метра) остава в сила. Освен това ЕК разреши на "Газпром" да участва в търгове за други 40% от транзитните мощности на Opal (около 10,2 милиарда кубически метра).

В отговор Варшава изпрати жалба до Европейския съд, като заяви, че решението, прието от ЕК, противоречи на принципа на диверсификация на доставките и представлява заплаха от прекъсване или прекратяване.