Съдът не пусна от килия мъж, пребил крадец

Обвиняемият ще лежи в затвора най-малко 10 години

Общество
16:11 - 19 Май 2020
1371
Съдът не пусна от килия мъж, пребил крадец

Апелативният съд във Варна отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняем в опит за убийство.

43-годишният Георги Ф. е с повдигнато обвинение за това, че е извършил тежкото умишлено престъпление вечерта на 15 декември миналата година във Варна. Тогава той отишъл да се погрижи за имот на свои роднини, който стопанисвал. Видял от двора на къщата да излиза непознат мъж и го сметнал за крадец. Нанесъл му удари, като му причинил средна телесна повреда. Георги е бил привлечен към наказателна отговорност на 27 януари тази година.

Престъплението е тежко и законът предвижда наказание минимум 10 години лишаване от свобода при доказване на вина. На 13 май той e поискал от Окръжния съд да измени мярката му за неотклонение. След това е обжалвал постановения отказ пред въззивната инстанция. Прокуратурата счита жалбата за неоснователна. Представителят на обвинението смята, че доказателствата обосновават повдигнатото обвинение за опит за убийство.

Защитата на Георги по време на днешното заседание посочи, че обвинението трябва да е доказано именно за това деяние, а то е разколебано. Той е искал да предпази себе си и собствеността си. Адвокатите припомниха, че подзащитният им е дал обяснения пред органите на досъдебното производство. След като прецени доказателствата и становищата на страните, съдът намери жалбата за неоснователна. Един от аргументите е тежестта на повдигнатото обвинение - опит за умишлено убийство.