Съдът оправда българина, обвинен за тероризъм в Сирия

Общество
15:03 - 08 Февруари 2023
1483
Съдът оправда българина, обвинен за тероризъм в Сирия

Българинът с двойно гражданство Мохамед Абдулкадер е оправдан и на втора инстанция по обвинение за терористични действия в Сирия, съобщава "Лекс" .

През лятото на 2020 г. 21-годишният тогава Абдулкадер, който е син на българка и сириец, беше арестуван след шумна акция в Бургас и обвинен, че в продължение на две години е пътувал до Сирия, за да участва в терористични актове, след като бил привлечен от баща си за участие в такава организация. Тогава бяха разпространени и снимки на младежа с униформа и оръжие, за които майка му Анелия след това каза, че са правени, когато синът ѝ е бил 15-годишен и с тях се хвалел пред приятели, а тя му се карала.

Миналата година Специализираният наказателен съд оправда Абдулкадер, след като прие, че срещу него няма никакви доказателства, а след протест на прокуратурата и закриването на специализираните съдилища, делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), който потвърди присъдата.

От решението на САС е видно, че и двете инстанции са категорични, че само снимките с униформа не са достатъчни, за да бъде осъден младият мъж. Съдебният състав с председател Венелин Димитров, Даниела Врачева (докладчик) и Георги Ушев пише, че действително по делото има множество снимки, на които подсъдимият позира с униформа и оръжие.

"Верен е обаче направеният извод от първоинстанционния съд, че само въз основа на посочения снимков материал не може да се направи заключение относно твърденията на прокуратурата за осъществявана от подсъдимия противозаконна дейност (актове на насилие спрямо граждани) или постъпки, насочени към реализиране на съставомерната по чл. 108а, ал. 6 от НК цел", пише САС и подчертава, че по делото няма информация нито за мястото, нито дори за периода, когато са направени снимките. Затова съдът отбелязва, че може само да се предполага, че те са от Сирия.

Останалите доказателства на обвинението са показанията на един таен свидетел и един служител на ДАНС, тъй като именно от оперативна информация на агенцията е започнало разследването.

Агентът е дал показания, че бащата на момчето Ахмет членува в организацията "Джабхад ал Шамия", като дейността му се изразявала в контрол на турско-сирийската граница, патрулиране и разузнаване в полза на турските специални служби. При проучването в ДАНС установили, че групата е в тясна връзка с групировката "Фикрат ал Султан Мурад", която била използвана от турските въоръжени сили за провеждането на операции на територията на Сирия, като действията били насочени срещу кюрдското население в областите Халеб и Идлиб.

Служителите на ДАНС засекли пътуванията на сина на сириеца от България, проверили и профила му във Фейсбук, където публикувал снимките. Според далия показания в съда агент, подсъдимият младеж имал и друг профил, в който се представял като "Мохамед джихадиста", но от ДАНС не успели да го открият.