Съдът отказа да касира изборите, Манолова обжалва

У нас
11:24 - 11 Февруари 2020
1778
Съдът отказа да касира изборите, Манолова обжалва

Административният съд в София-град отхвърли жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София, стана ясно днес. Решението вече е публикувано на сайта на съда. В отговор председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова ще обжалва решението пред Върховния административен съд. 

В решението се казва, че жалбата на Манолова за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции е неоснователно. В детайли е изследван процесът по преброяване на гласовете, съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на „Информационно обслужване“ и не е открито нарушение.

Искането за касиране бе заведено от Манолова на 11 ноември 2019 г. Тя предостави 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.

В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е грубо нарушение на закона. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК, което в случая на изборите в София масово не е спазвано и протоколите са се отваряли пред служители на Йорданка Фандъкова.

Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК.

"Скандалното е, че 84 от тях са служители на Столичната община, пряко подчинени на кмета Йорданка Фандъкова. В списъка са 5 директори на дирекции в Общината, включително директор „Вътрешен одит“, „Секретариат на СОС“, „Обществени поръчки и концесии“, „Човешки ресурси“, „Управление на административен и сграден фонд“. В списъка са трима началници на отдели, 17 юрисконсулти, 8 инспектори, 5 одитори, 5 счетоводители, експерти в Общината. А сред експертите от различните райони е и главният архитект на район Нови Искър", се казва в становище на Мая Манолова, разпространено днес. 

Съдия Галин Несторов обаче изтъква, че избирателните комисии се съставят от партиите и коалициите, които имат евродепутати след постигане на съгласие. И завява, че този начин на съставяне и назначаване на ОИК и СИК е гаранция за прозрачност и законност в работата им по провеждане на изборите.

Според него поправките в протоколите са „отстраняване на очевидни фактически грешки“, което може да се извърши и след обявяване на резултата от СИК.