7, 9 или 11 ястия трябва да има на Бъдни вечер ?
Часове преди един от най-светлите празници за християнския свят - Бъдни вечер - домакините полагат усилия, за да се подготвят подобаващо, както народните традиции и религията повеляват. Важна част от подготовката е менюто за обредната празнична трапеза, а въпросът колко ястия трябва да има на Бъдни вечер излиза на преден план.
Менюто за светлата нощ се състои само от постни ястия, макар да е масата отрупана и богата. Откъде идва тази традиция обаче и защо постни ястия трябва да има на Бъдни вечер? Според християнската религия изборът на ястия за Бъдни вечер не е от съществено значение, макар народът традиционно да приготвя сарми, пълнени чушки, ошав, боб, пита, орехи. Важно е ястията да са само и единствено постни, тъй като последният ден от Рождественския пост, на който християните се подготвят не само чрез поста, но и чрез молитви да приемат Светото Причастие и така пречистени да посрещнат рождението на Христос. Дори в семействата, в които не се спазват постите, трапезата за Бъдни вечер е задължително постна.ер
Значение на ястията за трапезата на Бъдни вечер
Макар да няма според църквата строго определени постни ястия за празничната трапеза, според народните обичаи се поднасят:
орехи – за да са здрави като черупката на орех членовете на семейството, като по орехите се гадае и каква ще е годината – здрава и успешна, ако счупеният орех е хубав;
чесън – за да гони злите сили, караконджулите и да пази от уроки и лоши очи;
мед – за да е сладка, блага и хубава годината;
содена питка – ритуална питка , наречена боговица, още богова пита, божичник, вечерник или светец, която се замесва с паричка за късмет, а за плодородие и богатство се поднася върху сварено жито;
традиционни обредни хлябове;
тиквеник;
сармички, които домакинята вие от рано сутринта и др.
Колко ястия трябва да има на Бъдни вечер на трапезата?
Ако видът на ястията не е толкова важен освен да са постни, то броят им е традиционен и домакинята стриктно ги изброява, подреждайки ги на трапезата, около която ще се събере семейството на вечеря, без да става от масата, докато приключи, както и без да я раздига, за да си вземат и мъртвите близки от нея през нощта. Цяла нощ в печката или камината гори и бъдник – дебело дърво, свързано с традициите за празника.
Броят на постните ястия, които трябва да има на Бъдни вечер на трапезата е, 7, 9 или 11 ястия, като числата не са случайни – това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Колко точно зависи от възможностите на семейството и от това дали домакинята може да ги приготви, но се счита, че колкото повече са постните ястия, толкова по-щедра ще е новата година към дома, в който са приготвени. Със сигурност сте чували, че броят трябва да е нечетен, но може да срещнете и интересна цифра за броя на ястията при това поднесена от етнограф – 12 – колкото са месеците в годината, макар да е 12 четна цифра.
Цифрата 9 се свързва с броя на месеците, през които носи жената, тъй като е Бъдни вечер е нощта преди Рождество Христово, а 7 са дните на седмицата. Това прави твърдението, че на трапезата могат да се сложат 12 ястия не толкова учудващо за тези, които считат, че броят на постните ястия трябва да е задължително нечетен. Дали ще спазите традицията да са 11, както сте чували – нечетен брой, или ще възприемете цифрата 12, зависи от вас, пригответе ги обаче с вяра, надежда, обич към близките, защото това е смисълът на празника.