Съдът отмени забраната за развъждане на норки у нас

Общество
14:13 - 05 Септември 2022
1507
Съдът отмени забраната за развъждане на норки у нас

Върховният административен съд (ВАС) спря изпълнението на заповедта за развъждане на норки в страната, съобщават от гражданската организация "Невидими животни".

Заповедта бе издадена от бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Неговите мотиви бяха, че този животински вид е чужд и представлява опасност за българската природа.

От организацията посочват, че срещу заповедта е подадена жалба от единствената ферма за норки у нас, свързана със семейство Ангелови, собствениците на птицекланици "Градус". Административният съд в София-град отхвърли жалбата на частника, но ВАС отмени решението на своите колеги. По този начин бе спряно предварителното изпълнение на заповедта за развъждане на норки в страната.

От гражданската организация "Невидими животни" реагираха остро на решението на Върховния административен съд. Според активистите това решение обрича хиляди норки на смърт. По думите на членът на организацията Стефан Димитров убиването на животните ще продължи докато делото се проточва с години.

Определението на съдиите от ВАС не разглежда аргументите на Министерството на околната среда, нито обществения интерес. Съдиите използват доводите на собствениците на фермата за норки, като обосновават решението си единствено с финансовите щети, които фирмата би понесла от забраната, казват още от организацията.