Съдът спря задължителната игла за медици

Общество
08:20 - 30 Ноември 2021
4365
Съдът спря задължителната игла за медици

Окръжният съд в Мисури спря заповедта за задължителна ваксинация за всички здравни работници в общо десет щата, съобщава БГНЕС. Според решението прилагането на заповедта за задължителната ваксинация и на здравни работници и на други участници в програми за здравно осигуряване трябва незабавно да бъде преустановено.

Освен за Мисури решението се отнася и за щатите Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота и Уайоминг, които се присъединиха към иска.

Окръжният съд на Мисури приема възраженията на ищците, че решението за задължителната ваксинация е прието от федералното правителство, но не е одобрено от Конгреса на САЩ.

Съдията пише, че обществото има интерес да бъде запазено статуквото, докато съдът не се произнесе по съществото на делото, тъй като в противен случай ще бъде поставена под въпрос възможността на здравните заведения да обслужват пациенти и да спасяват живот.

В началото на ноември Белият дом нареди на около 84 милиона служители на частни компании да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус или редовно тествани до 4 януари 2022 г.

През този период се изисква и здравните работници да бъдат ваксинирани. Според оценките на властите, общо става дума за около 17 милиона души.

Университетът "Джонс Хопкинс" въз основа на информация от федералните и местните власти изчислява, че в САЩ вече има над 48,3 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, а повече от 777 хиляди души са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.