Съдът в Мюнстер се зае с пирамидата на Ружа Игнатова

Българката още не е открита

Новини
17:33 - 18 Септември 2021
4352
Съдът в Мюнстер се зае с пирамидата на Ружа Игнатова

В съда в Мюнстер започна дело за измама с криптовалута - вероятно първото от този вид в света. Но главната мошеничка - българката Ружа Игнатова, така и не е открита.

"Взимай парите и бягай": под това мото "криптокралицата" и създателка на OneCoin Ружа Игнатова изчезна през септември 2017-а година. С една дамска чанта и милиарди, изкарани чрез една от най-големите измами в историята. Местонахождението на Игнатова остава неизвестно, но сега съдът в Мюнстер ще трябва да реши каква вина носят двама мъже и една жена от нейното обкръжение за схемата OneCoin, завлякла огромен брой хора с над пет милиарда долара. Делото започна в петък.

Обвиняемите: възрастна двойка от Гревен и адвокат от Мюнхен

Възрастно семейство от германския град Гревен сяда на подсъдимата скамейка до другия обвиняем - елегантен адвокат от Мюнхен, разказва "Зюддойче Цайтунг". От екстаза, който OneCoin предизикваше в Уембли през 2016-а или в Макао през 2017-а, вече няма и следа. Обвиняемията от Гревен тогава бе сред ораторите, уверяващи, че OneCoin е валутата на бъдещето. Неговата съпруга е била директор на компания, чрез която парите от OneCoin са били прехвърляни в чужбина.

Съдът в Мюнстер трябва да намери отговорите на няколко ключови въпроса: как се доказва вероятна измама с дигитална валута? Как се доказва, че нещо няма стойност, когато милиони хора вярват, че е ценно, някои от тях и до днес? Прокуратурата в Билефелд бе обвинила двойката от Гревен само в това, че е предлагала платежни услуги без разрешение. Наказателният състав в Мюнстер обаче разшири обвинението - сега мъжът и жената могат да бъдат осъдени за пране на пари и съучастие в измама. Предполага се, че само чрез тях Игнатова е получила 320 милиона евро за OneCoin.

Окръжният съд иска да стигне до сърцевината на една структура, предназначена да размие правната отговорност за продължилото с години преобразуване на реални пари във виртуални валути. Краят на играта на котка и мишка между германското правосъдие и OneCoin започна.

Как са изпирали парите от OneCoin?

Двойката от Гревен е обвинена, че от края на 2015-а година до края на 2016-а е взела 320 милиона евро от германски инвеститори и е превела голяма част от тях в сметки в чужбина срещу комисионна от един процент. За да вършат тази дейност, им е било необходимо разрешително, независимо дали OneCoin е легитимен продукт или не. Парите са били насочвани към фонд на Каймановите острови, откъдето чрез сложна мрежа от фирми и посредници са стигали до различни данъчни оазиси.