Съдът в Пловдив отказа да изпълни Европейска заповед за арест за българка

Новини
19:09 - 02 Февруари 2023
2430
Съдът в Пловдив отказа да изпълни Европейска заповед за арест за българка

Пловдивският апелативен съд отказа изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Саарбрюкен, Германия, за изпълнение на наказание от осем месеца лишаване от свобода, наложено на българската гражданка Г. М.

Съдът прие наказанието да бъде изтърпяно в България и потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Престъпленията, за които жената е осъдена в Германия са четири кражби и един опит за кражба, извършени през 2019 г. Отнемала е стоки от хранителни магазини, мобилни телефони и портфейли. По време на извършване на деянията била непълнолетна.

Първоначално на жената е наложено условно наказание лишаване от свобода, но с решение на германския съд след това, то е отменено и е определено ефективно наказание от осем месеца лишаване от свобода. Установено е, че Г. М. е напуснала Германия веднага след постановяване на присъдата и се е прибрала в България.

Апелативният съд прецени, че изправеното пред съда лице е българска гражданка и има постоянно пребиваване в Република България. Приемането на наказанието за изпълнение в родината няма да доведе до отклонение на поетите от страната ни международни ангажименти като държава – членка на ЕС, защото санкцията ще бъде изтърпяна така, както е поискана от издаващата заповедта държава.