Съдът в Разград осъди 60-годишен мъж за укриване и неплащане на данъчни задължения

Новини
17:55 - 03 Февруари 2023
2025
Съдът в Разград осъди 60-годишен мъж за укриване и неплащане на данъчни задължения

Окръжният съд в Разград осъди 60-годишен мъж за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Той е признат за виновен за това, че е избегнал плащането на данък върху добавената стойност в размер на 63 574 лв. и корпоративен данък в размер на 23 424 лв., съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

В периода от септември 2019 г. до юни 2020 г. в Разград, като собственик и управител на търговско дружество, мъжът крие истината в подадени пред Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите - гр. Варна, офис Разград, справки - декларации за данък върху добавената стойност. Използвал е документи с невярно съдържание - данъчни фактури и декларирал неполучени реално доставки на стоки и услуги по данъчни фактури, приспаднал е неследващ се данъчен кредит.

За извършеното деяние съдът определи наказание за мъжа от шест месеца „лишаване от свобода“, като отложи изпълнението му за изпитателен срок от три години. 

Той трябва да плати на държавата сумата от 86 999 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението. Подсъдимият ще трябва да заплати също на Областната дирекция на МВР 1200 лв. разноски на досъдебното производство, както и 3480 лева държавна такса върху гражданския иск по сметка на Окръжния съд в Разград, уточни говорителят на съдебната институция Илияна Банчева.