Съдия Атанаска Дишева: ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие

Новини
11:29 - 06 Юли 2023
1009
Съдия Атанаска Дишева: ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие

"Към настоящия момент Висшият съдебен съвет не се ползва с необходимото обществено доверие, колкото и да ми е неприятно да го кажа".

Това заяви съдия Атанаска Дишева от ВСС по време на заседанието на 6 юли, когато Пленумът реши да спре процедурата по избор на нов главен прокурор. ОЩЕ: ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор Дишева каза, че процедурата за избор на главен прокурор е една от най-значимите в държавата.

"Очакванията, които са свързани с личността на главния прокурор, са огромни поради ред съображения. Общественият интерес налага процедурата да бъде проведена при ясни правила и тя да протече при необходимото доверие на обществото към органа, който провежда тази процедура. А тя трябва да е прозрачна и главният прокурор, който е избран, да отговаря на изисквания за професионални и нравствени качества", заяви тя. Атанаска Дишева беше сред най-изявените опоненти на вече освободения бивш топ обвинител Иван Гешев. Тя е опозиция и на избрания за временно изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

Още преди избора на временен наследник на Гешев тя заявяваше, че не трябва да се назначава някой от заместниците му, какъвто бе Сарафов.