Съдия се отказа от дело на „Артекс”

Георги Иванов от СГС с отвод заради отменено от апелативни съдии решение

Новини
15:09 - 19 Юли 2019
6537
Съдия се отказа от дело на „Артекс”

Съдията от Софийски градски съд (СГС) Георги Иванов си е направил отвод от делото на строителните фирми "Артекс-Инженеринг" и "Артекс-Златен Век" срещу Мариан Башур, съобщава mediapool.bg. Това става ясно справка в електронното деловодство на съда.

Башур бе сред най-активно протестиращите срещу строителството на небостъргача "Златен век" в Лозенец и част от инициативния комитет "Лозенец". Проектът беше спрян покрай скандала "Апартаментгейт", а в момента дружеството обжалва решението на строителния контрол. Междувременно "Артекс" заведоха граждански дела срещу Башур и друг противник на проекта – Никола Вапцаров. И от двамата строителите претендират по 100 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Първоначално съдия Иванов прекрати делото срещу Башур с мотива, че не може фирма да претендира за неимуществени вреди, тъй като за такива иск може да заведе само физическо лице. Решението му бе отменено от апелативния съд.

Затова сега Иванов си е направил отвод. В решението, взето на 16 юли, той е посочил, че не може да гледа делото, защото може да има съмнения в неговата безпристрастност. Такива можело да се появят, защото веднъж е прекратил процеса, т.е. вече има формирано мнение, че това дело не може да се гледа в този му вид. Сега материалите трябва да бъде разпределени на друг съдия, който да проведе всички процедури отначало.

Другото дело на "Артекс" – срещу Вапцаров – си върви, става ясно от деловодството на съда. На 18 юни съдът е дал разпореждане да се връчи исковата молба на фирмите. В това определение е посочено, че има едномесечен срок да отговори. В електронното досие на делото не е отбелязано отговор да е постъпвал. Крайният срок е изтекъл в четвъртък.

Представителите на инициативния комитет твърдят, че разрешението за строеж на високата сграда до хотел "Маринела" е изтекло и компанията трябва да поиска издаването на нов документ по сега действащите устройствени планове, които позволяват строеж на много по-ниско здание.

"Смятаме, че целта на завеждане на това дело от страна на "Артекс" не е да бъде установена някаква "нанесена вреда", а да бъде сплашен инициативен комитет "Лозенец" и неговите членове. Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България", посочиха от инициативния комитет, когато стана ясно, че срещу Башур и Вацпаров има искове от страна на "Артекс".