Съдят бивш шеф на КЕВР за престъпление по служба от 2011 г.

Ангел Семерджиев отрича напълно каквато и да е вина

Новини
14:21 - 29 Септември 2020
1300
Съдят бивш шеф на КЕВР за престъпление по служба от 2011 г.

Започва дело за престъпление срещу бившия шеф на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщи БГНЕС.

Обвинението е по член за престъпление по служба от 2011 година и за това, че като председател на комисията не е взел решение да се разгледа жалба от страна на "Овергаз инк". Самият обвинителен акт е постъпил в Спецсъда в началото на август месец тази година, но сроковете за престъплелнието се намират в период на абсолютна давност, посочи прокурор Албена Рачева, командирована от Софийска градска прокуратура по делото.

Днес бе разпоредителното заседание по него в спецсъда и то бе насрочено за разглеждане по същество за 28 октомври.

Самият Ангел Семерджиев отрича напълно каквато и да е вина, както и наличието на престъпление. Обвинението дошло за него като удар с "мокър и мръсен парцал".

Припомняме, Ангел Семерджиев бе председател на енергийната комисия по време на първия мандат на правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ.

В края на януари 2013 година министър-председателят Бойко Борисов поиска неговото освобождаване заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което пък стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Дни след поисканата оставка избухнаха и големите протести заради цените на тока, довели до оставката и на правителството.

Срещу Ангел Семерджиев имаше и друго разследване - за издаване на лиценз за търговия с електроенергия на фирма, с която е имал и други взаимоотношения. Разследването бе прекратено няколко години по-късно.