Съдят задочно Пепи Еврото за златото на Златанови

Новини
12:03 - 28 Октомври 2024
1014
Съдят задочно Пепи Еврото за златото на Златанови

Първото и единствено до момента стигнало до съд дело срещу бившия следовател Петър Петров - Пепи Еврото, започва утре - 29 октомври.

То ще се гледа задочно, като от Софийския градски съд очакват на разпоредителното заседание да се яви адвокат, упълномощен от Петров, който повече от година е в неизвестност, но няма пречка и да му бъде назначен служебен защитник.

В края на юни прокуратурата внесе обвинителния акт, също задочно, тъй като бяха изчерпани всички възможности за издирването на Петров, който изчезна през пролетта на 2023 г., като отначало слуховете го пратиха в Гърция, после в Турция и накрая - в Сърбия. Силно преувеличена се оказа и вестта, че е починал. Делото е едно от няколко, свързани с бившия ресторант “Осемте джуджета”, но останалите разследвания още не са приключили.

Според обвинението през 2020 г. Пепи Еврото е получил с фалшиви документи от закритата вече спецпрокуратура иззетите веществени доказателства, собственост на баща и син Илия и Явор Златанови с обща стойност 1 301 966 лв. Имането включва 147 златни монети, едно кюлче от 1 кг злато с проба 23,88 карата и 550 000 евро в брой. Очаква се бившата съпруга на Еврото - Любена, която по онова време активно участва в измамата, да бъде призована само като свидетел.