Сагата с крокодила продължава: Ще успеят ли институциите да приберат Кроко

Според собственика влечугото е цирков артист

Актуални новини
07:47 - 07 Август 2024
1673
Сагата с крокодила продължава: Ще успеят ли институциите да приберат Кроко

Продължава сагата с крокодила Кроко, който във вторник стана известен с това, че живее в столичния квартал "Ботунец". Часове наред в частния имот, където се намира влечугото, десетки институции и граждани не успяха да стигнат до решение какво да правят с него.

Въпреки желанието на РИОСВ да вземат крокодила и да го отведат в новия му дом - Софийската зоологическа градина, те не успяха да представят необходимия документ. От своя страна досегашният собственик на влечугото и хора от квартала отказаха да го предадат доброволно. Според тях това е цирков артист, който трябва да продължи да живее в столичния квартал.


Вече има изградени заграждения около басейна на животното. Темата коментира Симеон Луканов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания в ефира на "Здравей, България".

"Тези условия не са оптимални, но предполагам, че това са временно заграждение, което собственикът е направил, докато подготвя постоянния терариум. Сега времето е топло, може даживее известно време в тези условия", каза той.

По думите му за отглеждането на нилски крокодил са необходими документи и чип, но няма изисквания за частни собственици. "Ако направи условия, в които животното се чувства добре, няма изисквания за минимална водна и сухоземна част, като например за зоопарковете", обясни експертът.

Според него наличието на много хора представлява стрес за животното „То може да реагира агресивно, важно е, докато се сканира чипът, да няма много хора", предупреди Луканов.

"В зоопарк или зоокът крокодилите трябва да разполагат с 12 кв.м сухоземна и 20 кв.м водна част, в която да е достатъчна да се потопи", каза още той.

Кметицата на район Кремиковци посочи, че това не е единственото нарушение на стопанина на Кроко. Той е отсякъл 8 дървета, за които ще плати по 500 лева за всяко. Освен това, дупката е изкопана на територията на обществен имот и има няколко незаконно поставени контейнери.