Салвини е бил финансиран от Кремъл

Има данни за тайна среща на приближени на италианския министър с влиятелни руски фигури

Русия
12:14 - 11 Юли 2019
2669
Салвини е бил финансиран от Кремъл

Близък помощник на италианския вицепремиер Матео Салвини провежда тайни разговори, за да изпомпва руски петролни капитали за крайнодясната си партия "Лига". Това твърди в свое разследване американският сайт Buzzfeed, като изважда на бял свят данни за тайна среща на приближени на Салвини с влиятелни руски фигури.

Договаряната сделка е следната - за година да бъдат продадени по 3 млн. метрични тона петрол на стойност 1,5 млрд. долара на италианския енергиен гигант Eni.

Сделката обаче не трябвало да е пряка, а чрез посредници и със съответните отстъпки - около 65 млн. долара, като точно те е трябвало да отидат при Матео Салвини и неговата "Лига". А един от участващите на срещата италианци казва, че сметката е проста - 4% отстъпка на 250 000 метрични тона, като целта е да се избегне позволената от италианския закон граница за дарения за италиански партии от чужбина - 100 000 евро!

Това обаче беше до края на миналата година, а от януари, 2019 година, в Италия вече действа закон, изцяло забраняващ политическите дарения от чужбина. Италианците настояват за бърза реализация на договорката - първата петролна доставка да е още през ноември, 2018 година, защото "идват избори" (евроизборите бяха в края на май тази година), като не забравят да си търсят допълнителна лична комисионна от руснаците.