Само 7000 души ще могат да видят папата пред "Александър Невски"

Актуални новини
01:01 - 18 Април 2019
3045
Само 7000 души ще могат да видят папата пред "Александър Невски"

Програмата на Папа Франциск в България вече е готова. Светият отец каца на българска земя в 10 часа сутринта на 5 май, придружен от държавния секретар на Светия Престол и от най-висшите представители на Ватикана, заедно с официална ватиканска делегация. Това се посочва в съобщение на Католическата църква в България, разпратено до поклонниците и медиите в сряда вечерта, 17 април.

Ето как ще протече визитата:

След посрещането на правителствения ВИП от министър-председателя Бойко Борисов, Папа Франциск ще се отправи към президентството, където ще бъде приветстван с официална церемония с военни почести от президента на България Румен Радев в присъствието на представители на властите и дипломатическия корпус. След това ще се срещне с държавния глава, а в 12 часа е разговорът с патриарх Неофит и членовете на Светия Синод. Светият Отец ще посети и патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски", където ще се помоли пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий.

В 13 часа Папата ще произнесе от София своята традиционна молитва „Царица небесна", /Regina coeli/, с послание към целия свят, която ще бъде проследена на живо от милиони телевизионни зрители.

Най-значимото и най-масовото събитие с участието на Папа Франциск ще е неделната литургия, която ще е на площад „Александър Батенберг” от 16,45 часа с участието на над 7 000 души. Тъй като е възможно много повече хора да поискат да присъстват, ще има охрана и заграждения.

Вторият ден от визитата на Светия отец у нас ще започне с кратко посещение в неформална обстановка в бежански център. След това Папата ще отпътува за град Раковски, където в 11,15 часа ще отслужи литургия за първото причастие на католическите деца от цяла България. Следобед, в 15,30 ч. в квартал „Секирово” ще се състои срещата с католическата общност у нас. В Раковски над 90% от населението изповядва католицизма.

Посещението на Негово Светейшество ще завърши със събитие за мир в присъствието на представители на българското общество и на религиозните вероизповедания, защото той желае да отправи своя призив за мир по света от София, се посочва в съобщението. В центъра на града, на метри разстояние се намират православната катедрала „Света Неделя", католическата конкатедрала „Свети Йосиф", джамията „Баня баши" и синагогата. Шест деца, представители на различните вероизповедания, ще запалят шест факли, символ, че светлината на мира е по-силна от мрака на насилието.