Само щадящи природата ВЕЦ продължават работа

Общество
17:03 - 22 Октомври 2021
1495
Само щадящи природата ВЕЦ продължават работа

Само на водноелектрически централи, които не причиняват щети на околната среда, ще им бъде решен проблемът с липсата на учредено право на строеж и ще могат да продължат да работят през следващата година. Собствениците на онези съоръжения, които са работили в отклонение от нормите, ще трябва да обезщетят държавата за времето, в което са нарушавали изискванията.

Това стана ясно след среща в петък на представители на хидроенергийния бизнес с регионалния министър Виолета Комитова, заместника ѝ Иван Шишков и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов относно исканията на бранша да се решат проблемите им с приети поправки в края на кабинета Борисов.

Става въпрос за изискване ВЕЦ, въведени в експлоатация след 9 август 2010 г., при подаване на заявление за водоползване да предоставят и документ за отстъпено право за строеж на съответната хидроцентрала. Такова при изграждането им не е било изисквано и няма ред, по който да се предостави със задна дата да имат учредено право на строеж, за да получат разрешителни за водоползване. За проблема браншът алармира от месеци, но едва сега регионалният министър се среща с тях.

От регионалното ведомство съобщиха, че е било договорено собствениците на малки ВЕЦ по реките да направят преглед на съоръженията си и да се види къде нанасят щети върху природата, както и да предложат решения за тяхното отстраняване. След като представят доклад с резултатите от направения преглед, за изрядните съоръжения ще се реши проблемът с липсата на учредено вещно право на строеж. За останалите това ще бъде направено след като се реализират отстранят нанесените върху природата поражения.

Очакваме пълно съдействие и на доброволен принцип, заявила министър Комитова. и обещала подкрепа на изрядния бизнес, но с останалите компромиси няма да се допускат. Очаква се собствениците на ВЕЦ да представят доклада със своите проверки до седмица-две, а след това ведомството ще извърши своя проверка, за да верифицира данните и за нередовните хидроцентрали ще има санкции.

Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени, заявила на свой ред Комитова. Председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов и председателят на управата на организацията Ивайло Йотов заявили, че ще бъдат положени максимални усилия за извършване на необходимата проверка, след което ще представят съответните документи.