Само в Lupa.bg: 10 години Изборен кодекс - законът все е в ремонт

Политика
11:30 - 16 Септември 2020
2022
Само в Lupa.bg: 10 години Изборен кодекс - законът все е в ремонт

Точно 10 години бележи този парламентарен сезон юбилей от приемането на изключително спорния Изборен кодекс, създаден навремето чрез Временна комисия, ръководена от тогавашната съпредседателка на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. В разгара на поредния скандал с неговите поправки във връзка с въвеждането на машинното гласуване паралелно с хартиените бюлетини, предложено от управляващите, Lupa.bg ви припомня какво всъщност се промени или не в закона за изборите за последното десетилетие и защо кодексът все още буксува. 

Малцина си спомнят, че още през 2009 г. със старта на първото управление на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов, тогавашното му вице Цветан Цветанов и новите лица по банките в пленарната зала започнаха дългоочакваното обсъждане как трябва да се изковат нови правила за националните и местните вотове, като целта е да се елиминират порочните практики за раздути с т.нар. "мъртви" души списъци, сгрешени протоколи, въвеждане на мажоритарен елемент като опция за парламентарни избори и плавно преминаване към електронен вот с идеята да се сложи край на манипулациите и купуването на гласове.

От всички тези заявки, се случи едно - България продължава да гласува на хартия, книжа отново се дописват, а вотът посредством машини или компютър/телефон все още е мираж. 

През 2010 г. с началото на безсънните нощи за депутатите тогава, при приемането алинея по алинея и точка по точка с бурни дебати на Изборния кодекс, се предвиждаше пилотен проект за електронен вот, в който да участват около 20 000 души. Тестът така и не се случи заради препирни между различните парламентарни сили. А разкриването на МИР в чужбина бе отложено за неопределено бъдеще, като така отново повдигна въпроса как емигрантите ни да имат възможността да решат бъднините на страната, в която са родени и голяма част от тях искат да се върнат. 

Всъщност разписването на Кодекса бе последвано от почти ежегодни поправки, къде козметични, къде обвързани с по-сериозен ремонт, но и до днес законодателството остава ябълката на раздора между управляващи и опозиция особено преди избори. Машинното гласуване всъщност се обсъжда мимоходом при проектите през 2010-2011 г. и се превръща в дъвка едва през последните сесии, с въвеждането му частично на местния вот миналата година, което пък претърпя грандиозно фиаско.

И докато в родната "Св. София" все още се карат дали да се извадят напълно хартиените бюлетини от употреба като символ на машинациите, за да се заменят с машини, в Западна Европа отдавна са приели, че нито един от трите варианта (класическия, машинния и електронния) не могат да се пренебрегнат и затова масово избирателят има право сам да определи как да даде гласа си за кандидата или партията. 

И въпреки че лица като Фидосова отдавна не са нито депутати, нито партийци, Изборният кодекс продължава да се намира в състояние на безкрайни промени и на практика за 10 години не е еволюирал, за да намери място в него лелеяното от избирателите под 50-годишна възраст електронно гласуване.