Само в Lupa.bg: Алексей Петров застрахова живота и здравето на депутатите

Политика
14:51 - 03 Януари 2022
6365
Само в Lupa.bg: Алексей Петров застрахова живота и здравето на депутатите

Бившата барета и сътрудник в ДАНС Алексей Петров застрахова живота и здравето на новите 240 депутати в 47-я парламент, става ясно от решение, подпечатано от главния секретар на Народното събрание Габриела Килфанова (назначена от бившата шефка на институцията Ива Митева от ИТН - б.р.), видя репортер на Lupa.bg.

Малко преди коледната ваканция на законотворците, новият депутат №1 Никола Минчев е пуснал обществената поръчка за събирането на офертите за рисковата застраховка "Живот" "срещу събития, свързани с живота, здравето или телесната цялост на 240 народни представители".

А в публичното състезание е участвало единствено акционерното дружество "Животозастрахователен институт", което пък е собственост на "Лев Корпорация", основана от Петров в разгара на мегаделото "Октопод", по което бе подсъдим. 

От документацията на фирмата става ясно, че тя е застраховала депутатите и по времето на ГЕРБ, когато шеф на институцията бе Цвета Караянчева. Тогава обаче сумата е била по-скромна - малко над 20 бона срещу настоящите 40 хиляди лева или по 167 лева на калпак за годината. 

Любопитната подробност е, че в средата на 2021 г. в управителния съвет на мегадружеството "Лев Корпорация" АД е влязла председателката на бутиковата Християндемократическа партия, бивша коалиционна партньорка на Реформаторския блок, а впоследствие и на ВОЛЯ на Веселин Марешки Ирина Репуц. Припомняме, бойката дама се отказа от съдружие с десницата след бурен скандал през 2014 г., когато заплаши, че ще запорира цялата субсидия на съюза заради некоректни взаимоотношения и разпределяне на местата в листите за НС непропорционално. 

Иначе "Лев" с дъщерните си дружества е застраховател на огромна част от личния състав на държавните предприятия и институции с десетки спечелени обществени поръчки, публични състезания и директни покани през годините. Най-впечатляваща като сума е застраховката на МВР от 2019 г. за близо 1 милион лева.