Само в Lupa.bg: Атанаска Дишева от ВСС наследява Лозан Панов във ВКС?

Политика
15:53 - 21 Септември 2021
9231
Само в Lupa.bg: Атанаска Дишева от ВСС наследява Лозан Панов във ВКС?

В четвъртък започва процедурата по избор на нов шеф на ВКС, тъй като мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари догодина. Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС е изявила желание да участва в надпреварата, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници.  

Атанаска Дишева е една от защитниците на Лозан Панов във ВСС. Когато миналата година избухна скандалът с пошлия клип, продуциран от „Ню Ърбън Продукшънс” за филма „Married Young”, тя първа застана зад шефа на ВКС, дал разрешение за заснемането му в съдебната палата. Същото така тя подкрепи през 2018 г.  битката на Панов за отстраняването на шефа на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, за това, че е отнела дело от съдия Милен Василев.

Атанаска Дишева заедно с Лозан Панов се обявиха против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. Тогава тя настоя процедурата да започне отначало с предлагането на още кандидати. Това стана причина Гешев да й отправи следната реплика: "Поздравявам ви, г-жо Дишева, пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник“. В отговор тя заяви: „Приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС и като съдия".

Според запознати съдийската колегия на ВСС ще излъчи свой кандидат, който не е публична личност. От групата на прокурорите, които са в близки отношения с обвинител №1 Иван Гешев и бившата власт, също ще дойдат предложения. Техните имена обаче ще останат в тайна до последния момент. Така няма да има време да бъдат подложени на критики и да им се вадят компромати.

Ако Атанаска Дишева избърза със своята кандидатура, тя ще стане обект на атаки както от своите колеги, така и от политическите опоненти. Това ще даде възможност на старата власт да прокара свои кадри във ВКС и съдебната реформа да не се осъществи. А може би е на път да успее, тъй като мандатът на Теодора Точкова от Инспектората към ВСС е изтекъл преди година, а процедурата за избиране на неин наследник не е започнала.

Христо Иванов от „Демократична България“ има амбиции да промени начина на избиране на членовете на ВСС и на Инспектората към него. През следващото Народно събрание ще опита да реализира идеите си, тъй като сега не му стигна времето.