Само в Lupa.bg: Банева води кампания от ареста

Бившата съсобственичка на „Полимери” моли за по-лека мярка заради статута си на кандидат-евродепутат

Политика
15:00 - 18 Април 2019
2461
Само в Lupa.bg: Банева води кампания от ареста

Евгения Банева, която за втори път се запъти към Брюксел като кандидат за евродепутат, може да води кампанията си от ареста на Националната следствена служба, научи първо Lupa.bg.

След като по-рано днес Апелативният спецсъд не уважи искането на адвоката на съпруга й - олигарха Николай Банев, да получи по-лека мярка за неотклонение и го остави в ареста, наши източници разкриха, че това чака и нея. Защитниците на семейството, обвинено в пране на милиони левове, ще настояват след седмица Банева да излезе от ареста заради новопридобития си статут на кандидат за представител в Европейския парламент като водач на листата на "Българско национално обединение", но заради нови доказателства по делото, както и пресни показания от свидетели, които доказват вината на фамилията, тя ще остане на топло като мъжа си. 

След регистрирането на листата на формацията от ЦИК и до официалното обявяване на резултатите от предстоящия на 26 май вот за нови представители в Брюксел и Страсбург, Евгения Банева се ползва с имунитет като длъжностно лице, срещу което няма издадена присъда. По този начин тя ще иска да излезе от ареста, за да се включи като останалите кандидати с агитация и медийни участия. Lupa.bg се свърза с представител на ЦИК, който обясни: 

"Това, че е кандидат за европейски депутат и че се сдобива с имунитет, не означава, че ще се реши да излезе от ареста на Националната следствена служба. Решението може да дойде само от съда". 

Източниците ни от ареста обаче са категорични, че нагласите срещу Баневи са те да бъдат държани "на топло" в максимално допустимия срок, особено предвид непрекъснато изскачащите нови данни за техни злоупотреби. Освен това съдът не уважи искането на Банев да излезе от ареста заради влошено здравословно състояние - твърдение, което той и адвокатите му не успяха да докажат при гледането на мярката днес от магистратите в спецсъда.