Само в Lupa.bg: БНТ подкрепи Пласидо Доминго

Култура
19:30 - 26 Август 2019
7815
Само в Lupa.bg: БНТ подкрепи Пласидо Доминго

БНТ индиректно подкрепи обвинения в сексуален тормоз световноизвестен тенор и диригент Пласидо Доминго. Докато опери и филхармонии по света отменят гастроли на прочутия оперен певец националната телевизия излъчи в неделя вечерта, в най-гледаното време, запис на концерта на Виенската филхармония в Миланската Ла Скала под диригентството на Пласидо Доминго и венецуелския маестро Густаво Дудамел, видя Lupa.bg.

Концертът с участието на българската оперна прима Соня Йончева се състоя на 23 юни при огромен интерес пред препълнената величествена зала на Ла Скала точно два месеца преди да избухне скандалът с Доминго.

В музикалното събитие участваха и пианистката Юджа Ванг, както и прочутите тенори Хуан Диего Флорес и Йонас Кауфман.

Доминго целува ръка на Соня Йончева

Самият Пласидо Доминго бе посрещнат триумфално, а накрая на концерта обра овациите на публиката заедно със звездните си колеги. Оперните величия под диригентската палка на Доминго и Дудамел създадоха истински празник за меломаните, изпълнявайки арии от опери на Верди, Пучини, Доницети.


С излъчването на концерта от 20,40 ч. в неделя всъщност БНТ показа, че не може да бъде зачеркнат един талант заради все още недоказани обвинения в сексуален тормоз.

Преди десетина дни световните агенции разпространиха твърденията на анонимни обвинителки на оперния колос, според които Пласидо Доминго се е опитвал да оказва сексуален натиск върху тях примамвайки ги с предложения за работа, като понякога ги е наказвал професионално, когато са отхвърляли опитите му за сближаване.

Операта в Сан Франциско и Симфоничният оркестър на Филаделфия отмениха планираните за есента концерти на великия тенор. Обвиненията срещу Пласидо Доминго накараха Лосанджелиската опера, на която той е генерален директор от 2003 г. 


Музикалният фестивал в Залцбург обаче не отмени неговото участие и снощи маестрото триумфира в австрийския град. „Триумф в Залцбург, овации за Доминго въпреки аферата„ Me Too “, гласи заглавие в регионалния всекидневник "Клайне цайтунг", след изпълнението му в операта на Джузепе Верди - „ Луиза Милер".

Испанският тенор бе изпратен снощи с 10-минутни аплодисменти и станали на крака зрители при първата си сценична изява след публикацията на обвинения в сексуален тормоз срещу него. Негови фенове го причакаха в Залцбург, за да го поздравят и да си направят селфи със звездата.


Оперната прима Соня Йончева пък бе сред първите, защитили публично прочутия тенор. В защита на Доминго се изказаха и великата Райна Кабаиванска и именитият диригент Мартин Пантелеев.