Само в Lupa.bg: Бойко Рашков осигурява втори мандат на Румен Радев?

Политика
16:27 - 10 Септември 2021
7859
Само в Lupa.bg: Бойко Рашков осигурява втори мандат на Румен Радев?

Вътрешният министър Бойко Рашков ще участва и в следващия служебен кабинет, научи Lupa.bg от източници на Дондуков 2.

Президентът Румен Радев държал на Рашков заради неговата неуморност при установяване на изборни нарушения. Вотът през ноември за държавния глава бил изключително важен и вътрешният министър можел да му осигури „прозрачност“ и успех. Според юристи обаче, похватите на силовия министър за разкриване на търговия с вот, са твърде ченгеджийски. „Действията му са незаконосъобразни. Задържа хора, без да са виновни, само защото има сигнали срещу тях. Именно за това в повечето случаи до съд не се стига“, отбелязват юристи.

Иначе усърдността на Рашков преди и по време на изборите е безспорна. „Шест пъти са се увеличили досъдебните производства за купуване на гласове, в сравнение с тези , образувани преди изборите на 4 април. До 4 април има около 1000 подадени сигнала за извършени престъпления за купуване на гласове, но има образувани досъдебни производства, които могат да бъдат изброени на едната ми ръка", съобщи през юли служебният министър на вътрешните работи. 

Бойко Рашков хвърля всички усилия да спре търговията с вот, но не и да намали контрабандата и наркотрафика. „Те са се увеличи от март досега. Наистина полицията залавя непрекъснато наркотици, но това не означава, че проблемът е решен. Щом често се залавя голямо количество дрога, значи мерките не работят“, коментират пред Lupa.bg източници от полицейските среди.

Освен с избори Рашков ще бъде ангажиран и с овладяване на бежанската вълна. Оградата на границата с Турция минава на подчинение на неговото ведомство. Затова се очаква МВР да получи милиони за нейното укрепване. Дано обаче няма да се засекрети информацията за тяхното харчене, както неведнъж е ставало, предстои да видим.