Само в Lupa.bg: Бойко реди експертен кабинет заедно с Габриел?

Атанас Запрянов остава министър на отбраната

Политика
16:36 - 13 Юни 2024
9518
Само в Lupa.bg: Бойко реди експертен кабинет заедно с Габриел?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще прави експертен кабинет. Негови хора ще ръководят Министерство на отбраната и Външно. Почти е сигурно, че Атанас Запрянов ще остане на поста си при редовната власт, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници.

Атанас Запрянов

Външен министър е възможно да бъде Мария Габриел, както и премиер. Не е изключено и Росен Желязков да застане начело на държавата.

 „С експертно правителство Бойко ще остане на власт. Има риск обаче то да издържи до есента и отново да се ходи на избори. Нинова заяви, че ще подкрепи такъв кабинет. Партиите в парламента също са склонни да дадат зелена светлина на експертите”, предположи юристът Даниел Божилов, активист на „Български съюз за директна демокрация”.

Днес Борисов обяви, че няма да е премиер, тъй като формациите в 50-тото НС не желаят това. Все пак, за да успее да сформира кабинет, той е готов на компромиси.

 "Обръщам се към всички лидери на партии - ултиматвиното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите - не е време, защото виждате - светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега времето е за мъдри мъже и жени", заяви Борисов.

Ще излъча преговорен екип с Теменужка Петков, Рая Назарян и Деница Сачева, като всички партии ще бъдат поканени на срещи, съобщи Борисов. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори. Да надмогнем егото си и да намерим най-добрите експерти, призова той. Експеримент с втория няма да има, кабинет може да има само с първия мандат на победителя! Другият изход е септември на нови избори. Сега е време за държавници.

Лидерът на партия "Величие" Николай Марков заяви, че е готов да се отзове на покана за разговор от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако са предварителни сондажи, за нас няма проблем да водим разговор. След като сме поели парламентарна отговорност, ние не сме заключили вратите за всичко, така че ще го изслушаме най-малко", каза Николай Марков в Панагюрище.