Само в Lupa.bg: Божков завеща самолета на сина си

У нас
11:30 - 14 Септември 2020
13712
Само в Lupa.bg: Божков завеща самолета на сина си

Олигархът-беглец в Дубай Васил Божков е завещал скъпия си самолет на сина си Антон, научи ексклузивно Lupa.bg. По наша информация от средата на август луксозната машина, която бе със забранен от София лиценз за летене над въздушното пространство на Европейския съюз, е добила нов сертификат.

LZ-VBE, каквъто е международният код за въздухоплаване на "Бомбардиър"-а, вече е прехвърлен с нова, офшорна фирма, на сина на милиардера и към днешна дата се намира в хангар на летището в Кавала. Последният полет в рамките на Гърция е бил на 8 септември, сочи нашата справка. Специалисти от родното РВД са на мнение, че няма как машината да извършва полети в южната ни съседка, ако няма съответната документация. 

Както Lupa.bg писа, още през юни нашите власти забраниха лиценза на самолета, след като фирмата, обслужваща го - "АВБ-2012" бе запорирана, заедно с още десетки компании, собственост на или свързани с Божков. Под претекст, че не може да представи необходимите книжа за продължаване на сертификатите, ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" изпрати и писмо до ЕК, с което поиска "свалянето" на машината на земя от европейското пространство. 

Не е ясно дали екипажът, нает от олигарха преди години, е запазен. В него той бе подбрал едни от най-талантливите ни и успешни въздушни асове, предимно от авиобаза "Граф Игнатиев", както и едни от най-изтънчените стюардеси, както неведнъж сме ви информирали.