Само в Lupa.bg: Брендо поиска и плати йога клуб в затвора

Евелин Банев все още е в адаптивно отделение, но мрънка за лошите условия

Новини
14:45 - 02 Юли 2024
8393
Само в Lupa.bg: Брендо поиска и плати йога клуб в затвора

"Кокаиновият крал" Евелин Банев - Брендо поискал и платил създаването на йога клуб в затвора, научи Lupa.bg от служител на правосъдното министерство. Той е дал не малка сума пари за да може да се разсейва зад решетките. Все още обаче не било напълно ясно дали тази идея ще се реализира.

Lupa.bg разбра, че Брендо все още се намира в приемната на затвора (отделение, в което се настаняват за около 2-3 седмици всички новопостъпили, за да могат по-лесно да се адаптират към условията на пандиза). Въпреки че е в момента в много по-лек режим, Евелин Банев не спирал да вдига врява за лошите условия, при които се намира. 

Вероятно другата седмица Брендо ще бъде разпределен и настанен в отряд на затвора, където условията са още по-тежки и нетърпими. 

Lupa.bg научи, че "кралят на кокаина" е влязъл с доста пачки в Софийския централен затвор, така че докато ги има, няма да търпи лишения. категорични са надзирателите. Там той все още не е намерил нови приятели и избягвал да общува много, освен да се оплаква и да иска повече екстри. 

Евелин Банев сам се предаде в Софийският централен затвор, но явно вече съжалява за това, преди даже да е вкаран в общ режим за изтърпяване на присъдата. 

Всички в Софийският централен затвор не се съмняват, че Брендо скоро ще се разболее от нещо и ще търси път към лечебницата на затвора, където условията също са мизерни, но режимът е много по-лек. Вече се говори за поява на сериозен гастрит.

През есента на 2021 година Брендо беше задържан в Украйна в оранжерия за отглеждане на канабис. Не се стигна до екстрадицията му у нас, защото се оказа, че има украинско гражданство. Следите му се изгубиха след това. От днес Банев излежава шестгодишна присъда за "пране на пари", издадена от Върховния касационен съд у нас в края на април 2018 г.

Срещу Банев, обаче има още две присъди. Едната е от румънски съд за трафик на кокаин и е 10 години затвор. А втората е по мегаделото "кокаинови крале" в Италия и е 20 години затвор.

До момента чрез адвокатите си Банев два пъти иска от съда присъдите му да бъдат обединени в една обща, но съдът отказва да се произнесе, тъй като Брендо не е установен на територията на Европейския съюз, за да бъде призован.

Повече от 6 години Евелин Банев се укрива от властите в България, Италия и Румъния. През този период службите от различни държави събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. Сега се предава след няколко сериозни удара на властите. Първо в края на 2022 година на магистралата във Франция е задържан 578 килограма кокаин в камион с двама българи. През ноември миналата година на магистрала край Антверпен е задържан български шофьор на ТИР със 700 килограма кокаин, а месец след това властите в Ирландия задържат кораба "Верила" с около половин тон от същата дрога на борда.