Само в Lupa.bg: Бургаска фирма надви "Информационно обслужване" за новия сайт на ДАНС

Ексклузивно
15:47 - 08 Февруари 2022
6906
Само в Lupa.bg: Бургаска фирма надви "Информационно обслужване" за новия сайт на ДАНС

ДАНС иска да се раздели със стария си нефункционален уебсайт, а любопитен развой в обществената поръчка за новата страница разкри, че не мастити софтуерни специалисти и дизайнери ще разработват електронните функции на Агенцията, а търгът е бил спечелен от бутикова айти фирма от Бургас. 

Комисия по подбора на офертите е излязла със становище миналата седмица, че предложилата най-ниската цена за оформянето на новата страница - МС Комп ООД, базирана в морския град, печели и конкурса. Очаква се до дни да бъде сключен договорът между секретното звено и шефката на компанията. 

Интересната подробност е, че бургазлийката, управляваща въпросната фирма - Стела Дерелиева, е успяла да надвие гиганта "Информационно обслужване" АД с тръжната документация и е подала оферта към ДАНС за цялостно разработване и поддръжка на новия сайт с 400 лева по-малко от държавното дружество. Общо 23 000 лева ще струва въпросното задание, без ДДС, става ясно още от документите, публикувани в началото на месеца по процедурата. 

Дерелиева е дъщеря на зам.-шефа на Търговско-индустриалната камара в Бургас и шеф на концесионера на пристанището в Бургас под шапката на братя Домусчиеви "БМФ Порт Бургас" Жорж Дерелиев. От представянето на компанията "МС Комп ООД" става ясно, че тя има опит в разработването на нови интернет портали, въпреки че част от тях са й били поръчани за фирми на баща й, т.е., спечелилата конкурса за страницата на ДАНС досега се е грижила предимно за онлайн визията на семейния бизнес. 

От документите по конкурса става ясно, че комисията в Агенцията е изискала обосновка от Дерелиева за по-ниската предложена от нея цена на 26 януари. В срок от 5 работни дни тя е предоставила данни, че "услугите, включени в предмета на поръчката, са услуги, обичайно предоставяни от фирмата", че разполага с вече внедрена Система за управление на качеството по БДС, разполага със собствени софтуерни и технически ресурси, включително за поддръжка в условията на отдалечена среда и не се нуждае тепърва от купуване на техника, лицензи или обучение на служители за целите на заданието. 

Според изискванията на ДАНС, фирмата, спечелила проекта, ще трябва да разработи и специфични механизми за защита от хакерски и спам атаки. "МС Комп ООД" се задължава да предаде новия сайт на секретната агенция до 6 месеца от сключването на договора, да го предостави с гаранционен срок от 1 година и се ангажира със следгаранционната му поддръжка до изпълнението на сумата от 23 000 лева.