Само в Lupa.bg: Цветан Василев източил фабриката за стъкла като КТБ

Крими
15:15 - 12 Август 2019
12451
Само в Lupa.bg: Цветан Василев източил фабриката за стъкла като КТБ

Милионерът-беглец Цветан Василев е съсипал сръбската фабрика за стъкла в Парачин по същата схема, по която срути четвъртата по големина банка в България през 2014 г. КТБ, научи първо Lupa.bg. Разследване за краха на завода, който бе една от гордостите на западната ни съседка, разкрива, че той е ползвал същите механизми за източване, каквито и прилагал и във финансовата институция у нас в продължение на години. 

Той е създавал кухи фирми, чрез които да тегли заеми с ниски лихви, а след това ги е закривал и ликвидирал, за да не плаща дължимото на банките. Всичко това и у нас, и в Сърбия, габровският тарикат е правел чрез свои подставени лица. Белград обаче вече се надига срещу продължаващото безхаберие на местната власт за ограбването на фабриката, като местните медии са отправили няколко питания до сръбското министерство на правосъдието защо Василев продължава да пребивава в суперлуксозния си апартамент в центъра на столицата и не е дадено разрешение на българските власти за неговото екстрадиране у нас. 

От няколко публикации на журналисти в Сърбия миналата седмица става ясно, че по времето, когато бе собственик на завода в Парачин, дълговете на предприятието са се увеличили 70 пъти, а от 20-те пещи, закупени през 70-те и 80-те години на миналия век, които са били най-голямата сила на фабриката, само две продължават да работят, докато останалите са затворени или са продадени за скрап. Освен това 80 работници и до днес са на улицата, въпреки че съдът е отменил поисканата несъстоятелност на завода.

Зоран Живкович, бивш премиер на Сърбия, също коментира пред влиятелното сръбско издание „Данас" ситуацията с Цветан Василев, като припомни, че Томислав Николич – бившият сръбски президент, е признал, че преди да бъде арестуван, Цветан Василев е направил дарение на фондацията, управлявана от съпругата му Драгица.