Само в Lupa.bg: Ето част от скандалните записи на Руди Василев

"Ако не бяхме направили ала-бала с президента, нямаше да стигнем и дотук", казал Кирил Петков на своите в неделя срещу понеделник

Актуални новини
08:45 - 26 Май 2023
37400
Само в Lupa.bg: Ето част от скандалните записи на Руди Василев

Повече от скандални записи се кани да пусне в общодостъпен файл тази сутрин в БТА бившият депутат от ИТН и настоящ от Продължаваме промяната - Демократична България Радостин Василев срещу готвената ротационна коалиция с ГЕРБ.

Репортер на Lupa.bg научи част от съдържанието им, заради което съпредседателят на ПП Кирил Петков, подкрепен от почти цялата парламентарна група, излезе в четвъртък и обяви, че на заседания в стаята в Народното събрание, в кулоарите, на национални съвещания и къде ли не, Гела е записвал всички с помощта на службите.

Според нашите източници обаче не става въпрос за използването на специални разузнавателни средства или намеса на ДАНС или ДАТО няма. 

Записът е бил осъществен чрез компютъра на Руди Василев по време на инфарктното заседание на Изпълнителния съвет на ПП, в който членуват 51 души, включително и той, в неделя срещу понеделник.

Петков е свикал висшия орган около 22,30 часа  именно за да се гласува решение за даването на мандат за преговори с ГЕРБ за ротационно управление на властта, а заседанието е приключило близо 5 часа по-късно - около 3 сутринта.

Според информаторите ни точно тогава е настъпила и развръзката, и драмата. Когато Петков подложил на гласуване въпросното решение, получил паритетен резултат от своите или 25 "за", 25 - "против" за съюз с Бойко Борисов под каквато и да е форма. Въпреки всички опити да убеди членовете на ИС да го подкрепят, експремиерът не успял да събере мнозинство.

По-късно, около 04,00 - 04,30 часа започнал да звъни трескаво на част от дали вота си "против" коалицията и постигнал заветните 29 на 22 гласа в нейна полза.

Това, което взривило Радостин Василев и останалите твърди противници, били няколко конкретни изречения, изречени по време на заседанието от устата на Петков:

"Вие какво си мислите. Седем-осем процента са интелектуалците в България. Ако не бяхме направили ала-бала с президдента, нямаше да стигнем и дотук. То ще е коалиция, но трябва да го представим не като такава пред такава",

е намерението, изразено от Кирил Петков, което по-късно днес (26-и май, петък - б.р.), Василев ще посочи като преливането на личната му чаша. 

От записа се чували и възгласи на редица членове на Изпълнителния съвет от въпросното, както и от новата "опорка", която Гела ще разкрие на пресконференцията в БТА, изречена от Петков: 

"Бойко Борисов не ни е враг, той е маркетингов продукт". Лидерът на ПП вече спомена, че знае как това конкретно изречение ще бъде изопачено от Радостин Василев. 

Асен Василев пък изправил на нокти членовете на съвета в неделя срещу понеделник, когато казал, че всички шефове на служби били избрани, представени и одобрени от "посолствата". Ставало въпрос за американското, британското и може би, германските дипломатически мисии у нас, но не е ясно по какъв механизъм. 

От записа, твърдят информаторите ни, се чувал въпрос от депутатка от групата на ПП-ДБ, по кой начин посолствата могат да ги назначат и кои са тези фигури, а Василев й отговорил, че били "наши хора", "проверени". 

Проблемно било и изказване на бъдещия премиер акад. Николай Денков. Попитан за начина, по който ще се сформират екипите по ведомства за борба с корупцията, включително и новата ресорна комисия,

Денков отсякъл: "Корупцията не ни е припритет, няма да се правим на Фалконе". 

Според източниците ни Петков бил осезаемо изнервен по време на заседанието и това можело ясно да се чуе от записите на Руди Василев. След гласуването на решението, завършило с равен резултат, експремиерът, твърдят те, дори започнал да подмята нецензурни думи. Далеч по-обран в реакциите си бил Асен Василев, а Даниел Лорер изобщо не се и чувал по време на записа. В четвъртък двамата последни не бяха рамо до рамо с Петков на брифинга за "психически нестабилния" си депутат.