Само в Lupa.bg: Големи рокади в сигурността на летището

Синдикатите обещават увеличение на заплатите с 15%, но намаляват платения годишен отпуск

Новини
15:00 - 09 Февруари 2023
11143
Само в Lupa.bg: Големи рокади в сигурността на летището

Големи реформи предстоят на летище "София", като те ще бъдат свързани с най-голямата дирекция - "Сигурност", научи Lupa.bg. Рокадите ще станат факт от 1 март, като наименованието на дирекцията ще бъде променено, а подотделите й ще станат три на брой. Разбира се, ще бъдат променени и началниците, като това ще бъде официално съобщено до часове и пред служителите на аеропорта.

Именно, хората от персонала ще бъдат най-потърпевши от промените в сигурността, тъй като ще бъде изменена малко спецификата на работата, както и заплащането, на което всички се надяват, а именно - увеличение на заплатите от 1 април.

Работниците имат уверението, което на този етап е само на приказки, че трудовото възнаграждение ще бъде с 15% за всички, като се очакват и допълнителни бонуси в ПСПРБ ("Проверка за сигурност на пътници и регистриран багаж"), под чието име още малко ще съществува отделът, известен още сред пътуващите като "рентгените". Там се очаква увеличението да бъде най-високо, тъй като служителите ще получават с по около 500 лева допълнително над тези очаквани 15%.

Разбира се, има и малка условност - наградата ще бъде за най-добрите рентгенови оператори и по усмотрение на супервайзора или началника, които ще правят месечни доклади.

До скоро лично шефът на "Сигурността" - Павлин Коджахристов, раздаваше премии на рентгеновите оператори, "заловили" нерегламентирани и опасни предмети по време на проверките, като стимулирането е било 100 лева кеш и давано на момента.

Другата добра новина за служителите на летище "София" е, че ще бъде върнато ДМС-то ("Допълнителното материално стимулиране"), което от няколко години беше премахнато. То също ще бъде получавано на база представяне на работника и срещу подпис от шефа.

Мнозина роптаят, че увеличението от 15% на твърде ниските заплати, е смешно, тъй като инфлацията в страната отдавна мина 20-те процента, а цените постоянно се качват. Увеличението на парите, за които синдикатите са декларирали, че ще настояват, ще бъдат в диапазона 173-210 лева.

При предишните преговори между синдикатите и шефовете, преди година, когато имаше увеличение, отново се стигна до комична ситуация - искането беше за 20%, босовете казаха, че ще е 3%, след нови преговори се стигна до стискане на ръцете за ставката от... 6%, което е смешно. Или изразено в цифри - средно около 50-60 лева на калпак. Мнозина от работниците предчувстват, че и сега ще се получи същата ситуация.

На 25 април трябва да бъде сключен и подписан новият колективен трудов договор. Условията по него са широко дискутирани на летището и се очаква с нетърпение финалния му вид. Под сурдинка се носят слухове, че ще има сериозно орязване на годишния платен отпуск, който при последното подписване на КТД беше орязан с ден, или казано в цифри - от 36 дни, беше намален на 35.

Зловещите новини, носещи се из кулоарите на администрацията на летището, са, че отпускат щъ бъде намален на 25 дни, което въобще не е по вкуса на работниците. Всъщност, персоналът получи бонуси през декември в размер на 500 лева, но само за тези, които не са излизали по болест след октомври насам. По-късно стана ясно, че това стимулиране няма да продължи и отново се появи бум от болнични листове на аеропорта, което затруднява работата, тъй като не достигат служители.

Това от своя страна води до още един проблем - запълване на дупки и покриване на дефицита, като постоянно се викат хора от други отдели, включително и шефове, за да помагат при "рентгените", тъй като в определени часови пояси на денонощието се събират много полети наведнъж и доста хора изпускат самолетите си, тъй като не могат да бъдат обслужени навреме.

Всъщност, парадоксалното е, че пътниците роптаят срещу хигиената на тоалетните на летището, но са доволни от обслужването при проверка от страна на служителите. Пасажерите негодуват и от липсата на разнообразие от ресторанти, а допълнително ги дразнят и високите цени на храните и напитките в тях.

Според проучване на Международния летищен съвет (Airports Council International), което обхваща 283 световни летища, родното е класирано на 56-о място в европейския сегмент и е получило оценка от 4.05 по петобалната система. Оценката е дадена на база сумарни отговори на 350 пътници, участвали в проучването.

Като силни страни те са определили транспортния достъп до летището, ефективността на регистрацията за полет (check in), близостта на гейтовете и бързият интернет, оот който едва ли някой чужденец би се оплакал у нас. Пътниците са дали 4.15 оценка за скоростта на проверките по летището. Дружелюбното отношение на служителите на гишетата за регистрация за полет е получило оценка 4.51. Значително по-слаби са оценките на чистотата на санитарните помещения (3.01 точки) и разнообразието от места за хранене (3.83 т.) и от търговски обекти (3.68 т.).