Само в Lupa.bg: Графика на заразата

Здраве
13:00 - 30 Октомври 2020
7710
Само в Lupa.bg: Графика на заразата

Мащабно проучване как човек се заразява с новия коронавирус и как успешно може да се предпази, като снижи риска до повече от 50% разкри ползата не толкова на маските, колкото на доброто проветряване на закритите помещения. Любопитните графики какво се случва в бара, ресторанта, училище и вкъщи са дело на колегите от испанското издание "Ел Паис". 

Ако един от шест души на едно място е инфектиран с коронавируса, той ще зарази петима от тях, ако никой не спазва дистанция, не ползва предпазни средства и помещението е със затворени прозорци. Точно по този начин са възникнали цели 31% от новите случаи на COVID-19 в Испания, сочи изследването.

Ако тези шестима души носят маски, в риск от заразяване са 4. "Само маските няма да ви спасят от инфектиране при продължителен контакт", твърдят испанците.

Но ако всички носят маски, мястото се проветрява и времетраенето на контакта се намали, само един ще бъде заразен от вече болния от COVID-19,  останалите четирима ще минат между капките. 

Вирусът се разпространява по въздушно-капков път, както вече знаем, но всъщност аерозолите с голямо насищане на вирусните частици са онези, които крият риска. Ето и трите начина на заразяване: 

1. Малки капчици, които се разпространяват при говорене и кашляне, които може да се полепят по очите, носа или устата на хората наоколо. 

2. Заразени повърхности. 

3. Аерозолна трансмисия - вдишването на незабележимо малки частици, които са издишани от инфектиран човек. Те се държат точно като цигарен дим - без вентилация остават да се стелят във въздуха и са изключително наситени с вируса. 10 пъти повече от тези вирусни частици издишаме, когато говорим, в сравнение с обема им, когато мълчим, сочи още проучването. 50 пъти по-голям е товарът при крясък, отколкото при говорене. А най-лошият сценарий е - пеене в затворено помещение за 1 час заедно с инфектиран с коронавируса. "Дозата" при него е 1500 пъти по-висока. 

Какво се случва в бара или ресторанта? 

Сметките на математиците и епидемиолозите сочат, че заразяването в заведение е един от главните виновници за избухването на локални взривове на инфекцията. Ако у дома средно се заразяват 6 души след семейна сбирка, в бар или ресторант броят им е 27. 

В посочения в графиката по-долу бар, капацитетът е бил редуциран с 50%. Има 15 клиенти и трима служители. Един от всички тях е положителен за SARS-CoV-2. Прозорците са затворени и не работи климатичната система. В най-лошия случай, ако никой от тях не спазва мерки, 14 от клиентите ще бъдат заразени след 4 часа престой заедно. Ако носят маски, рискът пада до едва 8 нови случая, а ако има и маски, и проветрение, само 1 човек може би ще бъде заразен.

В училище

Испанските специалисти твърдят, че само 6% от новите случаи във втората вълна в страната се дължат на отварянето на училищата. Там динамиката се дължи особено на разликите в това кой е инфектираният - детето или учителят. Даскалите говорят много повече от възпитаниците си, често повишават тона си, което води до отделянето на много повече вирусни частици. За сравнение, заразеният ученик говори само отвреме навреме. Най-рисковият сценарий е следният:

В класната стая няма вентилация, а пациент нула е учителят. Ако той прекара с децата над 2 часа без маска нито от негова, нито от тяхна страна, 12 ученици ще бъдат заразени.

Ако всички са с предпазни средства, рискът пада до едва пет хлапета. А ако мястото е с отворени прозорци - само един до двама ученици ще бъдат инфектирани.