Само в Lupa.bg: Канят Костов или Петър Стоянов за премиер?

Бившият президент се ползва с пълно одобрение и в ПП-ДБ, и в ГЕРБ

Политика
17:05 - 16 Октомври 2024
11486
Само в Lupa.bg: Канят Костов или Петър Стоянов за премиер?

Докато всички умуват кой ще е равноотдалеченият кандидат-премиер, а политическите лидери пришпорват ПП-ДБ най-после да разкрие имена, Lupa.bg дочу, че топ фаворити са едни от най-големите фигури на демокрацията.

В редиците на ДБ, и по-конкретно на ДСБ, е спрягано името на бившия син премиер Иван Костов, както и на Петър Стоянов.  

Тъмносини ветерани са предложили на ген. Атанасов десницата да излезе с безспорните политически лидери от зората на демокрацията, които могат да дадат визия и да поемат кормилото на държавата в политическата криза.

Възможно е ген. Атанасов да е разговарял с неговия близък съратник и приятел Командира, като се мотивира, че тъкмо неговият опит и познания на висш политик може да потуши спиралата на кризата. В „Промяната” също имат респект от  кандидатурата на Костов. Основен фен на Иван Костов е Кирил Петков, който демонстрира възхищението си на премиерата на книгата на Командира.

Самият Костов бил наясно, че погледите са насочени към него, като за спасителен вариант, но от близкия му кръг твърдят, че трудно би се съгласил на подобно предизвикателство. Изненади обаче винаги са възможни, казват тъмносините.

Номинацията на друг голям лидер - президента Петър Стоянов, също се обсъжда в редиците на ПП-ДБ. Тук шансовете сякаш са по-реални. С бившия президент не е разговаряно по темата, но интересното е, че самият той бил напълно склонен да поеме най-трудния пост в държавата, твърдят топ политици, разговаряли с Бат Петьо.

Стоянов е изключително добро попадение, защото освен голямата маса симпатизанти сред демократите, в ГЕРБ също е изключително добре приет. Самият Стоянов беше човекът, който настояваше навремето за обединението на сините и ГЕРБ в голяма дясна коалиция.

Петър Стоянов дори е споделял пред известни политици, че би поел риска отново да се върне на сцената на реалната политика.

„Ако Петър Стоянов се окаже равноотдалеченият премиер, опозицията е безсилна с каквито и да е атаки. Той със сигурност ще омаловажи всички други кандидатури за първи държавник на България”, категорични са и в ПП-ДБ, а и в ГЕРБ, макар че голяма част от хората на Борисов гледат към Томислав Дончев.