Само в Lupa.bg: Касовият Squid Game разкри - "Кър" не е българска игра

Ексклузивно
13:35 - 13 Октомври 2021
18093
Само в Lupa.bg: Касовият Squid Game разкри - "Кър" не е българска игра

Суперкасовият корейски сериал на "Нетфликс" "Игра на калмари", който отбеляза рекордни приходи за филмовата компания още след първия епизод, излъчен миналия месец, произведе новина и за България. Известната игра на поколения българчета "Кър" се оказа... с чужд патент и историята й ще се наложи да бъде променена, след като лъснаха очертанията и правилата от култовата поредица - досущ като нашите с козметични разлики в очертанията на полето.


Българско поле във Варна 

У нас досега се смяташе, че "Кър", наричана още "Бум", "Ура" или "Шмайзер", е измислена по родните ширини в края на 60-те, началото на 70-те години на миналия век. Оказа се обаче, че популярното улично забавление се играе и на другия край на света, при това от по-отдавна. 

По-паметливите зрители на "Игра на калмари" (Squid Game"), разпознаха българското разграфяване с тебешир или блажна боя от предблоковите пространства още със старта на първия епизод от пилотния сезон, в който корейският наратор обяснява правилата й.

Кадър от първата минута на трилъра

На корейски "Кър" носи името на калмари или сепии заради формата на игрището, като на места диалектът води към японската версия на думата "кайсен" или "започвам война". Правилата и тук, и в Далечния Изток, са едни и същи - 

Играе се върху разчертан на асфалт или друг вид паваж чертеж. В нея участват два отбора с неопределен, но равен брой играчи, разположени в поле №1 и поле №2. Целта е някой от отбора да успее да излезе през коридора извън чертежа, да влезе в противниковия коридор и да настъпи с крак триъгълника в ъгъла на противниковото поле, като извиква "Кър!" (съответно бум, ура или шмайзер).

Докато минава по коридорите играчът няма право да стъпва върху линия или извън чертежа, защото така изгаря, тоест излиза от играта. Играчите от противниковия отбор – от тяхното поле или вече излезли извън чертежа – могат да го дърпат или блъскат, за да настъпи линия или излезе извън чертежа. Когато играчът се намира в незатворения кръг, наречен бомба, никой не може да го дърпа или блъска. Също така и излезлите извън чертежа играчи от противниковите отбори не могат да се блъскат взаимно вътре. А почти всички средства за победа са разрешени, включително бой. И у нас, и в Корея играта се смята за едно от най-агресивните детски забавления. 

Целият сериал е построен върху лайтмотива за забавлението и каква е цената му, като очертанията на тамошния кър "оджингео" се появяват с всевъзможни стилизирани елементи. Финалният епизод от първия сезон се разиграва именно върху разграфено поле, но няма да издаваме повече, за да запазим тръпката за публиката. 

Дистопичният трилър успя да прикове само за 4 седмици милиони пред екраните, а приходите са умопомрачителни. Социалните мрежи са залети от потребители, претворяващи показаните от сериала детски игри, включително с опасни предизвикателства. Филмът е забранен на повечето места по света за лица под 16 години, а на много - и под 18, заради изключителното насилие и кървави сцени. В Белгия настояха за сваляне на цялото съдържание - не само на сериала, но и на сцени от него под различни форми от социалните мрежи заради инцидент с ученик, опитал да пресъздаде една от жестоките игри. 

Тик-ток платформата - включително у нас, е залята от видеоклипове на тийнейджъри, облечени в характерните розови костюми с маски от поредицата, а най-готвената смес от края на септември досега е за "далгона" - популярни корейски меденки с конкретни форми, предлагани отново под формата на игра - печели онзи, който успее да откъсне цяла зададената формичка от сладката й основа. Очаква се и тазгодишните "Хелоуин" празненства да минат под шапката на свръхгледания Squid Game, чиито фенове вече чакат втори сезон. 

Ето българския "кър": 


Корейския "калмар":