Само в Lupa.bg: Кметът на „Младост” запечата 4 апартамента на Камбоджа!

Решението на арх. Румен Русев да актува имотите като общински ще доведе до дипломатически скандал с азиатското кралство

Актуални новини
13:30 - 18 Май 2019
11334
Само в Lupa.bg: Кметът на „Младост” запечата 4 апартамента на Камбоджа!

Много скоро столичният район „Младост“ ще влезе в световните новини. Причината е зараждащият се дипломатически скандал с Кралство Камбоджа, след като вчера с решение на кмета на района арх. Румен Русев са били запечатани четири апартамента на азиатската държава, които се намират в блок 056, „Младост 1”, научи първо репортер на Lupa.bg. Камбоджа притежава общо 19 жилища в София, от които четири са именно в „Младост”.

След грандиозната корупционна афера с искания подкуп от бившия кмет Десислава Иванчева, сега драмата ще напусне пределите на България и отзвукът ще е световен, прогнозира наш източник, запознат в детайли с безобразието.

Запечатването на апартаментите от по 120 кв.м е абсолютно незаконно, защото това са имоти, дадени на кралството още преди 1989-а година с решение на тогавашния Министерски съвет. Оттогава жилищата се считат за територия на Камбоджа според международните договори и споразумения. Всъщност, размяната на имоти станала преди повече от 30 години, когато България отворила посолство в Камбоджа.

Апартаментите плюс терен за посолство са дадени на Камбоджа, кралството е направило същия жест към България със сходни по големина имоти и апартаменти в столицата Пном Пен. Като дипломатическа собственост, четирите апартамента не са вписани в Агенцията по вписвания и това ги прави „невидими” за държавните институции, оттук и апетитна плячка за нечисти намерения.

Кметът арх. Румен Русев скоро ще стане световна „звезда“

Затова информаторът ни подозира, че запечатването е опит жилищата да бъдат дадени на близки до управата на района, които след няколко години като добросъвестни собственици могат дори да придобият право на собственост върху дипломатическите апартаменти.

Управата на „Младост” обаче няма акт за общинска собственост върху жилищата, затова сега ще се опита да извади такива документи, което може да стане само с цената на ново престъпление.

Сагата, оказа се, се точи от доста време и с нея е запознат дори кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът по направление „Законност, координация и контрол” Ралица Стоянова. Те вече са алармирали всички институции, че въпросните четири апартамента са собственост на Кралство Камбоджа.

За нещастие на управниците, сътворили корупционния план, с проблема вече се е заела представляващата кралството у нас г-жа Василева, която има задачата да наглежда имотите на Камбоджа, докато азиатската държава реши кога ще отвори отново своето посолство, затворено от години. Дамата вече е наела адвокати, които да се заемат с опита за отчуждаване на дипломатическите апартаменти.

По информация на Lupa.bg предишният зам.-кмет на „Младост” Георги Йорданов веднъж вече блокирал преписката за тяхното изземване със същия железен аргумент – апартаментите са на Камбоджа.

Въпреки това вчера финансовият контрольор към община „Младост” Цвета Теофилова, позната като Черната мамба - бивш служител на НАП, изритана за корупция и в момента разследвана, заедно със служителките Соня Димитрова и Карамитева, запечатали имотите. Трите оправдали безумието със заповед на кмета арх. Румен Русев, който искал да издаде актове за общинска собственост на дипломатически имоти.

С това действие Русев ще предизвика международен политически скандал, отсече информаторът ни.

На челната снимка: Блокът, в който се намират запечатаните дипломатически апартаменти