Само в Lupa.bg: Корнелия спира телевизията на БСП?

Политика
12:00 - 12 Април 2021
9502
Само в Lupa.bg: Корнелия спира телевизията на БСП?

По всичко изглежда, че дните на червената телевизия БСТВ са преброени. От „Позитано” 20 признаха пред Lupa.bg, че предстоящата бюджетна година ще е много тежка за централата на социалистите и най-вероятно на Корнелия Нинова ще й се наложи да закрие тв медията.

Издръжката на БСТВ струва около 2 млн. лв. на година, и то при положение, че бюджетът е доста редуциран. Партийната субсидия на БСП обаче пада наполовина заради изключително слабия резултат на парламентарния вот. На предишните избори през 2017 г. за червените бяха гласували 955 490 души.

Ако сега имаше същата подкрепа, БСП щеше да получи 7 643 920 лв. С настоящата подкрепа от едва 480 124 гласа обаче тя обаче може да разчита само на 3 840 992 лв.

При този скромен бюджет на Корнелия Нинова ще й е доста трудно да отделя по 2-2,5 млн. лв. за издръжка на телевизията – при положение, че на плещите на „Позитано” 20 лежи и партийният вестник „Дума”. По време на предишната финансова криза – през лятото на 2019 г., когато ГЕРБ спря субсидиите на партиите и за кратко те бяха преизчислени на 1 лев за глас - соцлидерката съкрати повече от половината служители в партийната централа. Заплатите в БСТВ също бяха намалени, като същевременно телевизията се лиши от доста свои служители.

Сега обаче Нинова няма как да предприеме този ход, защото ако го направи, на „Позитано” 20 ще останат само тя, секретарката й и вярното й куче Вяра Емилова. От друга страна обаче Корнелия си давала сметка, че без пропагандната машина, с която тя разполага в лицето на БСТВ, трудно ще се задържи на председателския стол даже и месец. Точно затова соцлидерката вече трескаво мислела варианти откъде да намери допълнителни пари, за да спаси на практика собствената си кожа.