Само в Lupa.bg: Коронавирусът бетонира Корнелия Нинова до есента

Политика
12:00 - 14 Април 2020
3462
Само в Lupa.bg: Коронавирусът бетонира Корнелия Нинова до есента

Червената председателка Корнелия Нинова се бетонира на поста си поне до октомври, научи Lupa.bg. Пред близките си съпартийци в централата на БСП тя заявила, че прекият избор на нов лидер трябва да се осъществи не през юли, каквито били намеренията на повечето общински и областни шефове, а чак през октомври.

На 26 април Столетницата трябваше да определи новия си шеф чрез пряк избор, но епидемията от COVID-19, чийто пик още не е достигнат, отложи популисткия ход. По наша информация настояването на Нинова било урните да се разкрият в края на октомври, но опасенията от т.нар. втора вълна на коронавирусните инфекции (в случай, че се докаже сезонност при бацила - б.р.), би блокирала за втори път прекия избор и така тя би останала начело на левицата чак до идната пролет. Иначе Нинова си харесала датата 25 октомври (последната неделя на месеца). 

Източници на Lupa.bg разкриха, че от друга страна, при осъществяването на вота през лятото, стига Националният оперативен щаб да вдигне голяма част от наложените мерки сега, ще е провал заради изискването той да се брои като валиден при гласували не по-малко от 50% от партийната маса. Тя съставлява около 40-45 хиляди социалисти. 

Междувременно на "Позитано" 20 негодуват, че официално спряната отчетно-изборна кампания в Столетницата продължава да кипи с пълна сила, като борбата за повече делегатски места и консолидиране на вота в полза на Нинова се водела предимно онлайн.

Не липсвали обаче и индивидуални срещи с ключови партийци за избистряне и гарантиране на бъдещи постове, включително при хипотетично овластяване на Министерския съвет, което напълно противоречи с мерките на Националния оперативен щаб.

Неслучайно от враг номер 1 на лидерката в края на миналата година, варненецът Борислав Гуцанов не просто бе опростен, но и отново бе провъзгласен за легитимен шеф на БСП в морската столица...