Само в Lupa.bg: Мъжът на Ива Митева замазал „Магнитски ” в Брюксел?

Политика
15:40 - 09 Юни 2021
70499
Само в Lupa.bg: Мъжът на Ива Митева замазал „Магнитски” в Брюксел?

Георги Рупчев – съпругът на Ива Митева-Рупчева от „Има такъв народ”, е един от чиновниците, потулил случая „Магнитски” в Брюксел, довериха пред Lupa.bg юристи.

Негови познати разказаха, че кариерата на Георги Рупчев е сходна с тази на Ива Митева. И той като нея през 1998 г., по времето на Иван Костов, започва професионалния си път в Министерството на правосъдието. Рупчев минава през всички стъпала на ведомството – от експерт до Директор на дирекция.

През 2020 г. обаче правосъдният министър от ГЕРБ Данаил Кирилов го изпраща в Брюксел като постоянен представител на България в Комисията по правосъдие и вътрешен ред.

Командировката на Георги Рупчев възлиза в размер на 30 000 евро, като през цялото време той получава и заплатата си като шеф в родното правосъдно министерство. По-интересното е, че като експерт и юрист в Брюксел Рупчев отговаря точно за проблематиката, свързана със санкциите по закона „Магнитски” у нас.

„Всички коментираха, че санкциите са огромен удар върху България, а човекът, отговарял за това в Брюксел, е именно Георги Рупчев. На практика той или е проспал скандала, или го замаскирал”,

коментираха от НПО „Ние гражданите”, които сигнализираха всички български и европейски институции по темата „Магнитски” още през 2017 г.