Само в Lupa.bg: Нинова опитва да заличи Станишев

Актуални новини
08:00 - 20 Май 2019
6469
Само в Lupa.bg: Нинова опитва да заличи Станишев

Лидерката на БСП Корнелия Нинова напълно е изолирала президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не само от предизборната кампания на БСП, а и от предизборния клип на партията, научи Lupa.bg. Както вече писахме, Станишев е принуден да води собствен тур преди вота за нов състав на Европейския парламент, който е различен по програма, а и по същност, от обиколките на бесепарите, посочени от Нинова на предните места в списъка.

Същото е и с телевизионния спот, който се завъртя в последната седмица. Там блесват лицата едва на първите четирима в списъка, а Станишев е под номер 5 в него. Не е ясно защо поне първата десетка кандидати не е представена медийно, при положение, че Нинова твърди от месеци как се бори за поне 7 места за своите в Брюксел.

"Куриозното е, че самият лидер на ПЕС сякаш не фигурира в партията, докато левите в Европа го подкрепят и му стискат палци от различни точки на Стария континент", недоумяват дори в централата на БСП. 

Истината всъщност била, че освен да е поставен вън от основната схема в Столетницата за провеждането на сбирките с електората по места, от бастиона на Нинова на "Позитано" 20 са спуснали и нареждане лидерът на ПЕС да бъде изхвърлен и от дебатите в медиите у нас. Оказва се, че вместо него, макар да е най-разпознаваемият, в диспутите се лансират и налагат далеч по-непознати за широката публика лица на Столетницата, които до момента не са имали какъвто и да е досег до европейските институции. И ако това важи с пълна сила и за самата водачка на листата Елена Йончева, все пак е разбираемо тя да е флагман на кампанията и да бъде по-често на екран, отколкото Станишев, коментират и опонентите на Нинова.

Още един парадокс изниква в рамките на предизборната битка по тази линия - в редките случаи, в които местата за агитация на Йончева и Станишев са съвпаднали в рамките на кампанията, а след това е бил предвиден брифинг за представителите на медиите, лидерът на ПЕС не е получил възможност да изложи тезите си. Справка на Lupa.bg показва и че до момента от старта на кампанията за европейския вот, той не е бил поканен нито веднъж като гост на партийната "Българска свободна телевизия". 

За да е още по-красноречив опитът на соцръководството да заличи името на Станишев в битката, се води и война на всички червени фронтове за преференциалния вот.

Както Lupa.bg вече писа, Нинова е спуснала директива към голяма част от общопартийните организации да инструктират социалистическия електорат по места за преференциален вот в бюлетината в полза на Деница Златева. Т.нар. контролни числа, диктувани от "Позитано" 20, целят Станишев да бъде изместен и изобщо да не се класира за евродепутат.

По наша информация вторият в БСП Кирил Добрев стартира тази седмица финален тур из страната, за да "стегне" редиците и да гарантира на Нинова, че преференциален вот за Станишев ще има само по съвест и само в отделни общини.