Само в Lupa.bg: Нинова вкарва БСП в изборна спирала 2 месеца

Новини
14:40 - 11 Декември 2019
3670
Само в Lupa.bg: Нинова вкарва БСП в изборна спирала 2 месеца

Цели два месеца може да се проточи прекият избор на нов лидер на БСП, научи Lupa.bg. Това става ясно от проекта за правилата за вота, който председателката на левицата Корнелия Нинова лансира. Очаква се идната неделя пленумът на партията отново да се събере на инфарктно заседание, за да ги приеме, въпреки критиките на опозицията за неясните условия и странни хипотези, заложени в него. Опасенията на редица партийци, сред които и близки на настоящата лидерка, са за изборни машинации и за безкрайно дълъг процес с потенциал да блокира опозицонната дейност на БСП за повече от 2 месецс. 

Причината е в проекта за правилата, който допуска самият избор да се повтори, в случай, че на първата дата не се явят достатъчен брой червени, за да упражнят правото си на глас. По избирателни списъци към края на миналата година, но с присъствието на стотици, ако не и хиляди мъртви души, членовете на Столетницата са около 90 000. Това означава, че за да е валиден прекият вот за лидер, до урните ще трябва да се разходят минимум 45 000 бесепари. В противен случай, Централната избирателна комисия (базирана на "Позитано" 20 по проект) ще трябва да произведе нов вот в рамките на 30 дни от първия. Ако пък все пак той се окаже валиден, а кандидатът, събрал най-много гласове, но повече от 50 на сто от всички бюлетини, ще има балотаж след една седмица.

Анализатори в БСП твърдят, че е много вероятно червените да не успеят да се мобилизират в един ден или пък броят на недействителните  бюлетини да се окаже рекорден. Така, в случай, че прекият вот бъде през февруари  или най-късно през март, според плановете на Нинова, може да се окаже, че партията ще е в състояние на вътрешен нокаут без лидер чак до април. А причината да има опасения за голям брой недействителни гласове е в знака, определен от комисията на "червената каска" Анна Янева (дясна ръка на ексенергийния министър Румен Овчаров - б.р.) за гласуване. Вместо с чавка или с хикс, както сега България гласува на национален вот според Изборния кодекс, червените ще трябва да ограждат предпочитания от тях кандидат. Все пак, ако объркат бюлетината, ще имат право да поискат нова от членовете на секционната избирателна комисия, еднократно.

Иначе основните критерии за избора на новия (или стар) лидер на БСП са - висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост, политическа лоялност и нравствена чистота и комуникативност и диалогичност. На "Позитано" 20 вече се шегуват, че кандидати с тези качества са доста трудни за откриване, особено предвид политическото номадство на немалко от висшите кадри на БСП към настоящия момент. Иначе по устав, за да бъде червен кандидат за лидер, той трябва да е бил член на партията не по-малко от 8 години и да е имал участие в ръководните органи на БСП не по-малко от 4 от тях. По този критерий, настоящата шефка на социалистите Корнелия Нинова се вписва в изискванията. 

Тя и останалите кандидати ще имат на разположение 30 дни за предизборна кампания, като ще трябва да си я самофинансират в размер на максимум 5600 лева (или 10 минимални работни заплати). В случай обаче, че вотът не бъде успешен от първия път, БСП ще влезе в кампания за над 2 месеца. 

В централата на партията в неделя отново се очаква да се повдигне въпросът за избирателните списъци и кой има право да гласува в прекия вот. Всеки член задължително трябва да представи освен личната си карта, и партийната си пластика (или книжка) при вота. Както е известно, БСП е далеч от вписването на всичките си членове в електронните регистри. 

Още по-напрегнат се очаква да бъде дебатът по допълнителните разпоредби, вписани в проекта за правилата за избора, защото спроед тях те ще могат да се актуализират и допълват от състава на пленума дори след приемането им. А как ще изглежда самата ЦИК на БСП зависи от тясното партийно ръководство. Съставът й от деветима членове ще бъде гласуван от пленума, но по предложение на Изпълнителното бюро. Има спекулации, че лично заместникът на Нинова - Кирил Добрев, ще оглави ЦИК, но засега на "Позитано" 20 се въздържат от коментар.