Без кворум БСП даде старт на плана "Нинова" от 1 декември

Общата оценка на ръководството от изборите е "Паритет с превес на ГЕРБ"

Политика
19:00 - 17 Ноември 2019
3742
Без кворум БСП даде старт на плана "Нинова" от 1 декември

Старт на отчетно-изборния цикъл в БСП прие днес пленумът без необходимия кворум, научи Lupa.bg. Малко преди 19,00 часа в централата на "Позитано" 20 бе гласувана процедурата, с която на практика започва изпълнението на плана "Нинова", целящ прочистване на общопартийните организации до избора на нов конгрес идния май, от неудобни другари и опозоционерски настроени социалисти.

Въпреки че в залата за вота са присъствали едва 64 членове на Националния съвет, процедурата е "минала". Настанали са тежки сблъсъци заради разотишлото се мнозинство. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев е протестирал пред заместника на лидерката Корнелия Нинова Кирил Добрев, но апелът му да не се гласува при липса на кворум не е била уважена.

Един от социалистите - Христо Проданов пък защитил намерението на Нинова да започне цикъла за затвърждаване на новия си мандат 3 месеца по-рано от предвиденото - от 1 декември с това, че трудно се събирали членовете на ОПО-тата и затова около Коледа и Нова година, покрай черпенето за празниците, можело да свършат и партийната работа.

Лют спор настанал в дебатите и между Дора Янкова и Добрев. Тя възразила срещу доклада му за резултатите от изборите, а той й се нахвърлил за това, че е подписала алтернативния прочит на опозицията за вота. Наложило се Костадин Паскалев да се намеси, за да я защити и да обяви пред всички, че след всичко, случило се на заседанието днес, авторитаризмът в БСП бил повече от явен и бил готов и той да сложи парафа си под документа на критиците на Нинова. 

А общият извод, с който левицата излиза от Местни избори 2019 е "Паритет с превес на ГЕРБ", довел до бурна реакция в киносалона на "Позитано" - както твърдят присъстващи - заради нелепицата си. 

"Искаха моята оставка пред журналистите, вътре в залата, където заседаваше пленумът, нямаше дискусия по този въпрос", каза Нинова след пленума и призна, че готви поправки в устава с цел налагане на пряк избор на председател през април, както Lupa.bg писа още в събота. 

Нинова съобщи, че на върха на партията има различия, но не и разцепление и каза, че не се чувствала притеснена от подписите на 50 членове на НС, защото това не били 50 червени организации, а отделни фигури.