Станишев: БСП води не изборна кампания, а 265 пехливански войни

Лидерът на ПЕС предупреди, че в левицата са се промъкнали похвати на ГЕРБ

Политика
16:45 - 17 Ноември 2019 (обновена)
4034
Станишев: БСП води не изборна кампания, а 265 пехливански войни

Кандидатите на БСП бяха оставени без гръб и без рамо в кампанията за местните избори и на места вместо да се води интелигентно, левицата е изглеждала, сякаш се намира в 265 пехливански борби. Такъв е изводът на лидера на ПЕС Сергей Станишев за резултатите от вота и обликът на Столетницата преди старта на вътрешното й обновление за новия състав на конгреса. 

Пред членовете на пленума Станишев, както Lupa.bg научи от свои източници в залата, е повторил позицията си и отпреди, че проблемите не бива да се замитат. "Днес е началото на голямата дискусия за образа на БСП. Но как ще борим ГЕРБ, когато прилагаме техните похвати вътре в партията? Защото се чу: "Който не му харесва, да си ходи", а единството, да не забравяме, е основна отговорност на ръководството", казал лидерът на ПЕС пред пленума. Според него местните избори са посочили на всички партии, че има нагласа за промени и че особено в София обществото има нова енергия. "Ако не станем център на тази енергия, има огромен риск за БСП", предупредил той. 

Деликатността на Станишев обаче липсва у изказването на социолога Юрий Асланов, според когото БСП, ако не е изчерпана политическа формация, то със сигурност вече е крайно изчерпващ се в момент проект. Все по-малко българи, виждал той, приемали да се обвързват житейски с тази партия и напомни на ръководството, че демокрацията не се изчерпва само до дадената свобода за критики срещу него. "Той и Бойко Борисов твърди, че всеки може да го критикува в медиите", коментирал социалистът пред членовете на НС. 

По-рано пък конституционалистът Янаки Стоилов също излязъл пред пленума, като от думите му станало ясно, че той нито стои зад погледа на председателя Корнелия Нинова и нейните сподвижници, нито напълно се съгласява с т.нар. алтернативен доклад за представянето на изборите. Той бил готов със собствена програма, като настоявал за промени в устава и идейна дискусия против все по-задълбочаващите се разделения в партията. 

Валери Жаблянов, който също е сред опозиционерите, директно обвинил ръководството в това, че така нареченото обновление е довело всъщност до разцепление. "Водите курс на поражение на партия, която няма ресурс да излъчва кандидати. А извън БСП съществува друга политическа реалност, наречена "младото поколение на България", казал бившият зам.-шеф на парламента.

Костадин Паскалев пък го допълнил с думите, че левицата не просто генерално е загубила изборите, а се е разделила и с морала си. "Поставяте разделителни линии между себе си и партията. Моралът е първото нещо, което БСП трябва да възстанови в себе си. Не скандалите обединяват, а моралните ценности", напомнил той на висшите партийци. 

През цялото време председателят на социалистите Корнелия Нинова седяла отстрани на президиума в киносалона и слушала безмълвно критиките на другарите си, разкриват още от зала "Александър Лилов" нашите източници.