Само в Lupa.bg: Новият посланик на САЩ няма да се гушка с Бойко

Политика
14:55 - 09 Юни 2022
15676
Само в Lupa.bg: Новият посланик на САЩ няма да се гушка с Бойко

Бъдещият посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън, предложен от президента и демократ №1 Джо Байдън, има прелюбопитна биография, включително косвено свързана с българската вътрешна политика. Въпреки че ще долети в София чак от Порт-о-Пренс след над 20-годишен престой там на различни дипломатически постове, Мъртън далеч не е на "Вие" с балканските нрави и корупцията, ширеща се на изток от Виена.

Той бе за кратко посланик на янките в Загреб, но според щатски издания в средата на 2015 г. лично моли тогавашния държавен глава Барак Обама да не продължава мандата му в Хърватия, а да го върне в карибската страна, към която е силно привързан. Така се задържа като специален координатор в Хаити досега, включително по времето на Доналд Тръмп. 

Още по-интересното е, че Мъртън има специална страница, посветена на него в "Уикилийкс" заради грама, изпратена до американския Сенат малко след разрушителното земетресение през 2010 г., отнело живота на хиляди и причинило щети за десетки милиарди долара.

В предупреждение, че златотърсачи под формата на американски компании използват трагедията на бедната страна, за да се облажат с обществени поръчки за строителство и възстановяване след природното бедствие, Мъртън изрично уличава небезизвестния у нас генерал, бивш командир на силите на НАТО в Европа и ръководител на войната в Косово, Уесли Кларк като участник в този "срамен капиталистически процес". 

В грамата си Мъртън посочва, че Кларк е искал среща с тогавашния президент на Хаити Рене Превал, за да представи концепция за мащабно изграждане на земетръсно и водоустойчиви къщи със специална пяна на огромна финансова стойност. 

Кларк пък е един от близките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов щатски представители. Двамата, при многобройните им срещи, често демонстрират през годините приятелски взаимоотношения. Любопитната подробност е, че и Кларк, и Мъртън са членове на Демократическата партия отвъд Океана, а не са политически опоненти. Кларк, за разлика от Мъртън обаче е сочен за ястреб и отявлен русофоб. 

Новият щатски посланик у нас попада преди само няколко години в окото на скандал, предизвикан от странна позиция, изявена от него по отношение на Русия.

Докато е секретар в Бюрото по въпросите на западното полукълбо, републиканският конгресмен Крис Смит повдига въпроса за действията на американците в мисията на ООН в Гватемала, които по думите му са влезли в съглашателство с руски дипломати за преследване на политически бежанци от Москва.

Смит започва битката и разследванията си в централноамериканската страна заради известния случай на семейство Биткови, избягали от режима на Путин и арестувани в Гватемала по обвинение за фалшифицирани лични документи. 

Тогава, докато иска разследване на случая, Смит се обръща и към бъдещия US-посланик у нас, но получава отговор, че доказателства за съвместни действия с руски политици или олигарси на американски дипломати в Гватемала няма. Конгресменът обаче не му остава длъжен и изригва: "Настоявам за пълномащабно разследване. Как така нямате доказателства, след като нямате изготвен доклад от разследването на Бюрото?!". 

A у нас още с кацането си Мъртън ще се сблъска, макар косвено, отново с ген. Кларк. Бившият командир в НАТО е член на Надзорния съвет на концесионера на летище София "Меридиам" чрез консорциума "Софкънект".

А връзката му с България датира от повече от 10 години. Той бе почетен гост при създаването на "България без цензура" на Николай Бареков, а по-късно изникна и от списък за ексбанкера Цветан Василев като негов посетител от далечната 2009-а.