Само в Lupa.bg: Оградата на границата с Турция даде фира?

Актуални новини
14:20 - 28 Май 2021
7369
Само в Lupa.bg: Оградата на границата с Турция даде фира?

Журналистът Димитър Байрактаров е подал сигнал до служебния премиер ген. Стефан Янев за засекретяването за проверките на оградата по българо-турската граница. Той настоява да бъде извадена от постановление 181, за да могат гражданите да научат за състоянието на съоръжението между двете страни и за резултата от прокурорската проверка.  

„През 2017 г. подадохме редица сигнали за „великата българска ограда“, която е наименувана временно съоръжение по българо-турската граница. Главният прокурор тогава установи, че цените за построяването й са завишени. До ден-днешен не знаем колко струва тя – едни казват 200 млн., други - 250 млн. , трети - 300 млн. Освен това милиони хвърчат за поддръжката и ремонта й. Нека тази информация се разсекрети, за да знаем истината, както и ние, журналистите да можем на място да проверим какво е състоянието на съоръжението“, призова Байрактаров.

„Подал съм сигнал до служебния премиер и за високите наеми на държавни институции. Плащаме милиони левове за наем на офис на омбудсмана, на НЗОК, на Столичната здравна каса и др., при положение че НФСБ и „Воля“ ползват няколко етажа на емблематичната сграда на „Раковски“ 134, а те вече не са парламенално представени. Тази собственост може да бъде предоставена безвъзмездно както на омбудсмана, така и на Здравната каса. По този начин ще се икономисат милиони левове, които могат да отидат за лечение на болни деца. Редно ли е да събираме капачки, за да лекуваме нашите деца, а в същото време да се харчат милиони за наеми?! Политическите партии си гласуваха закон, който им дава възможност да ползват безплатно държавно и общинско имущество“, припомни журналистът, и добави, че "Воля" и НФСБ не отговарят на нужните условия за това.

По думите му са засекретени и дейностите по производство на горива, по пренос и съхранение на газ, по разпределение на електрическа енергия. Това е станало в последните дни на правителството на Борисов – на 20 април. „Европейският съд категорично казва, че по отношение на енергетиката всичко трябва да бъде публично и има съответна директива за това. Ако се извърши проверка за картел в енергетиката, ние няма да можем да получим информация за нея. Дали засекретяването не е лобистко обслужване на определени частни субекти, тъй като електроразпределението в голяма част е частна дейност?!“, пита журналистът.